Linkovi

Christian Science Monitor: U osvajanju odličja na Olimpijadi SAD i dalje favorit, ali ih svijet sustiže (12/8/04) - 2004-08-12


Olimpijada još nije počela a skakačica uvis Amy Acuff postigla je dvostruki zgoditak – na naslovnicama je Playboya i časopisa FHM. Naslovnicu FHM-a dijeli s još tri američke olimpijske natjecateljke, a sve četiri pozivaju čitatelje da pogledaju i posebni dodatak nazvan “Sexy Olympic Special”. Odnos olimpijskih natjecateljki prema poziranju za časopise namijenjene uglavnom muškarcima ukazuje na nevjerojatni generacijski jaz među sportašicama – piše New York Times.

Za razliku od oštre debate koja je 1999. vođena samo zato što je nogometašica Brandi Chastain – u oduševljenju zbog postizanja odlučujućeg gola – skinula majicu i otkrila sportski grudnjak, sada gotovo i da nema negativnih reakcija za nastupe sportašica u Playboyu i sličnom mu časopisu, piše njujorški list.

Sportašice su sada puno opuštenije u kombiniranom prikazivanju svoje seksualnosti i sportskih sposobnosti – nastavlja list. Olimpijska pobjednica u umjetničkom klizanju iz 80-ih godina Katarina Witt izazvala je buru slikajući se naga za Playboy deset godina nakon povlačenja iz sporta, dok danas mlade vrhunske sportašice bez pardona prikazuju svoja tijela u nesportskim časopisima – piše New York Times.

O potpuno drugom aspektu Olimpijade, dan uoči njenog početka, piše Christian Science Monitor koji u naslovu ističe da je u osvajanju odličja “SAD i dalje favorit, ali ih svijet sustiže”. Kad se nakon sedamnaest dana natjecanja povuće crta, dvije će različite stvari biti jasne: prvo da Amerika i dalje dominira ljetnjim igrama i drugo – da je ostatak svijeta za petama – piše bostonski list.

Otkako je 1992.godine bivši Sovjetski savez zadnji put nastupio kao Ujedinjene ekipa, Sjedinjene su Države ostale jedina sportska velesila svijeta, a tako će ostati i u Ateni gdje se očekuje osvajanje 100 medalja. No – kako ocjenjuje Christian Science Monitor - tu bi supremaciju uskoro mogle početi dovoditi u pitanje zemlje poput Kine.

XS
SM
MD
LG