Linkovi

Le Club des Chefs de Chefs - ekskluzivni kulinarski klub (12/8/04) - 2004-08-12


Tijekom posljednjih 150 godina, washingtonski hotel Willard bio je poprište stotina važnih summita i mirovnih konferencija. No, čak i za Willard, nedavni skup koji se u njemu održao bio je prvi takve vrste.

Hotel Willard postao je raskršće kulinarstva i diplomacije kada su se u njemu na vlastitom summitu okupili kuhari čelnika država. Oni su okupljeni u vlastitom klubu, nazvanom "Le Club des Chefs de Chefs", koji je vjerojatno najekskluzivniji klub na svijetu: Da bi postali član, morate biti kuhar nekog čelnika države, kraljevske obitelji, prve obitelji ... drugim riječima, mi smo svi kuhari različitim čelnicima država diljem svijeta. Zato nas je samo 38.

Tako kaže predsjednik kluba, glavni kuhar Bijele kuće Walter Scheib. Summit kuhara se - kako se može i očekivati - bavi jelima, i to onima koja će sami pripremiti za ogled i uživanje svojih kolega. Neka su jela ezoterična, sa sastojcima do kojih nije lako doći, poput onog kanadskog kuhara Joshue Drechea: pečeni biftek karibua, obložen korom od prženih borovica. Švicarski prvi kuhar Heinrich Lauber skroman je kad govori o svojem specijalitetu: supreme od goluba, jastoga i školjaka jakovskih kapica, na zelenju, s preljevom od lešnjaka: To je moja kreacija, naravno, ali ona nije ništa specijalno ... ja volim ostaviti stvari sa što prirodnijim okusom. Školjke su pripravljene na roštilju, golub je pečen, a jastog kratko kuhan na pari. Onda to ostavimo tako, serviramo mlačno i ne mijenjamo okus niti jednog od glavnih sastojaka.

Obični irski gulaš postaje specijalitet kada ga pripremi Rosaleen McBride, kuharica predsjednika Irske. ... Kao što se može pretpostaviti, okupiti ovako prestižan skup kulinarskih zvijezda nije mali pothvat.

"Obično pokušamo dogovoriti konferenciju krajem srpnja ili početkom kolovoza, jer je to obično vrijeme kada najveći broj prvih obitelji odlazi na dopust. No, svake godine, samo oko trećine članova kluba uspije prisustvovati našem sastanku". - kaže Walter Scheib.

A, ta je trećina jako sretna kada jela budu servirana. Tu su glavna jela ... i dezerti ... vrijedi reći da na ovakvom zadatku posao izvjestitelja uopće nije težak.

XS
SM
MD
LG