Linkovi

Američke i iračke snage provode veliku vojnu operaciju u Najafu (13/8/04) - 2004-08-12


Američke i iračke snage pokrenule su veliku operaciju u svetom šijitskom gradu Najafu i obližnjoj Kufi kako bi ugušili pobunu paravojnih snaga lojalnih muslimanskom šijitskom kleriku Moktadi al-Sadru. Visoki američki dužnosnik izjavio je da je cilj napada ograničiti prostor militantima i izolirati ih u džamije koje im služe kao stožeri, međutim, da cilj američke vojske nisu džamije u Najafu i Kufi. U Najafu crni su se oblaci dima nadvijali nad mjestom nakon što je američko zrakoplovstvo bombardiralo položaje paravojnih snaga. Dućani u gradu su zatvoreni, a mnogi stanovnici pokušavaju ga napustiti. Pristaše Moktade al-Sadra u Bagdadu i Basri prosvjedovali su protiv ovih operacija.

Američke su snage napale i kuću Moqtada al-Sadra u središtu grada, ali se šiitski mula u trenutku napada skrivao na nekom drugom mjestu. Iračko ministarstvo unutarnjih poslova izvješćuje da su policijske i gardijske snage zarobile, ubile, ili ranile najmanje 400 sljedbenika Moqtada al-Sadra.

Najmanje 72 osobe ubijene su, a 150 ih je ranjeno u utorak u američkim zračnim napadima i borbama iračke policije i šijitskih militanata u gradu Kutu na jugu Iraka, priopćilo je Ministarstvo zdravstva. Prema istom priopćenju riječ je o Iračanima, većinom pripadnicima paravojnih snaga koje se bore protiv američkih i iračkih snaga u okolici Najafa.

***

Iz Iraka i vijest da je vlada na neodređeno vrijeme odgodila uhićenje Ahmeda Chalabija koji je optužen za krivotvorenje. Gospodin Chalabi – inače, čelnik stranke Iračkog nacionalnog kongresa – vratio se u Irak iz Irana jučer kako bi odgovorio na optužbe.

XS
SM
MD
LG