Linkovi

Sigurnost u Afganistanu (12/8/04) - 2004-08-12


"Liječnici bez granica" povlače se iz Afganistana. Ova humanitarna organizacija, koja je nagrađena Nobelovom nagradom za mir, najavila je da će okončati svoj program u Afganistanu zbog zabrinjavajuće sigurnosne situacije. Dužnosnik ove organizacije Kenny Gluck izjavio je da nije bilo lako donijeti tu odluku. Samo u lipnju, u Afganistanu je ubijeno petoro djelatnika "Liječnika bez granica". Njihovi napadači još uvijek nisu izvedeni pred lice pravde. Glasnogovornik State Departmenta Adam Ereli izjavio je da se Sjedinjene Države nadaju da će "Liječnici bez granica" preispitati svoju odluku: "Ta je organizacija prisutna u Afganistanu već 24 godine. Ona uživa poštivanje diljem svijeta upravo zbog opasnosti kojima se njeni djelatnici izlažu i žrtvama na koje su spremni da bi olakšali patnje".

Gospodin Ereli je dodao da se humanitarni djelatnici napadaju namjerno, kako bi se zaustavio napredak u Afganistanu: "Predani smo, a mislimo da je i međunarodna zajednica predana uspostavljanju zadovoljavajuće sigurnosti u Afganistanu. Učinili smo mnogo na obučavanju i organiziranju afganistanske vojske i policije. Jasno je da su napadi na humanitarne djelatnike za svaku osudu, no, ti djelatnici obavljaju važan posao i nadamo se da će pronaći načina da ostanu u Afganistanu".

Sjedinjene Države su, izjavio je glasnogovornik Ereli, odlučne ostati na zacrtanom putu u Afganistanu: "Još uvijek treba ostvariti važan napredak. No, treba pogledati i brojke u procesu registracije birača. Do sada se za glasanje na prvim predsjedničkim izborima u Afganistanu registriralo do osam milijuna glasača, od kojih je 40 posto žena. Nasilja i nemira još uvijek ima. No, iz svega ovoga treba izvući pouku da se volja naroda ne može skršiti".

"Borba protiv onih koji pokušavaju izazvati nestabilnost u Afganistanu nastavit će se još dugo vrijeme," rekao je afganistanski predsjednik Hamid Karzai, dodajući da to "međutim, neće zaustaviti Afganistan u ostvarivanju ciljeva koje želi ostvariti".

XS
SM
MD
LG