Linkovi

Američki olimpijci ne žele da strah od terorista zasjeni njihov pohod k zlatu (12/8/04) - 2004-08-11


Unatoč opasnosti od terorističkih napada, većina najboljih američkih športaša nastupit će na ljetnim Olimpijskim igrama u Ateni. Zatekli smo ih u kompleksu za olimpijske pripreme u Colorado Springsu.

Američka odbojkašica Stacy Sykora ne želi zbog mogućnosti da će teroristi napasti propustiti Olimpijadu. No, ne brinu je samo teroristi, već i – mjere sigurnosti. "Mjere sigurnosti ne bi smjele zasjeniti Olimpijske igre. Sjećam se svoje prve Olimpijade. Bilo mi je to najljepše iskustvo u životu. Zato ću se u Ateni, umjesto na teroriste, koncentrirati na osvajanje zlata."

Neki poznati američki sportaši javno izražavaju bojazan od napada u Ateni. No, većina ih ipak želi nastupiti na Olimpijadi. Među njima je i judaš Rick Hawn, koji podsjeća da je Olimpijada najprestižnije sportsko natjecanje na svijetu. "Zanimaju me samo pripreme i olimpijsko zlato" - tvrdi Rick Hawn.

Darryl Siebel, glasnogovornica američkog Olimpijskog odbora, podsjeća da je u osiguravanje Olimpijade u Ateni uloženo preko milijardu dolara i da će igre čuvati preko 70 tisuća policajaca i vojnika. Atletičarka Anita Allen ne brine za sebe, već za sigurnost gledatelja: "Mi sportaši ćemo biti dobro zaštićeno. Više me brine sigurnost posjetitelja."

Čak i bez briga o sigurnosti, nastup na Olimpijadi može biti pomalo zastrašujuće iskustvo. Psiholog Kirsten Peterson pomaže američkim olimpijcima da ostanu koncentrirani samo na pobjedu. "Sportašima neće biti lako nositi se s napornim rasporedima, brojnim natjecanjima i sveprisutnim medijima. Sigurost je samo jedna dodatna briga."

Dr. Petersen preporuča sportašima da se usredotoče na ono u čemu su stručnjaci – a to je sport, te da brige oko sigurnosti ostave drugim stručnjacima – policiji i sigurnosnim službama.

XS
SM
MD
LG