Linkovi

Washington Post: Demokrati već dovode u pitanje izbor bivšeg tajnog agenta za čelni položaj  CIA-e (11/8/04) - 2004-08-11


Među vodećim temama na naslovnicama današnjih novina je imenovanje kongresmena Portera Gossa na položaj direktora CIA-e. …Washington Post u podnaslovu izvještaja o predsjednikovom izboru navodi da demokrati već dovode u pitanje izbor bivšeg tajnog agenta za čelni položaj u njegovoj bivšoj agenciji. “Iako je Goss u nedavnoj prošlosti oštro kritizirao CIA-u u vezi s Irakom i 11. rujnom 2001. – čak nazivajući njene operativce ‘disfunkcionalnim’ – ipak ga se smatra prijateljem CIA-e i to u mjeri koju neki smatraju pretjeranom” – piše Washington Post.

Bivši dužnosnici i djelatnici CIA-e vjeruju da će imenovanje kongresmena Gossa pridonijeti prijeko potrebnoj stabilnosti i to u vrijeme velikih neizvjesnosti – navodi vašingtonski list ističući da je predloženi direktor uvijek bio “veliki pristaša obavještajnih službi”. Christian Science Monitor također ističe da se radi o “vrlo poštovanom veteranu obavještajne službe”, koji je pri tome stekao i visoke ocjene kao dugogodišnji predsjedatelj kongresnog odbora za obavještajni rad.

Bostonski list, međutim, citira mišljenje jednog bivšeg dužnosnika CIA-e koji smatra da će republikanac Porter Goss “…imati poteškoće s držanjem politike podalje od posla…” No – dodaje Christian Science Monitor – “ako je (Goss) u bilo čemu dobar, onda je to u balansiranju”. Neki demokrati ipak upozoravaju da se Bijela kuća za Gossa opredijelila iz političkih razloga, “s obzirom na njegovu stranačku pristranost u Kongresu” – navodi list.

New York Times također ukazuje da je “…izbor gospodina Gossa politički čin u završnim mjesecima predsjedničke predizborne kampanje. Popunjavanjem kritičnog upražnjenom mjesta u njegovoj ekipi državne sigurnosti, gospodin Bush otklanja opasnost eventualnih optužbi da je zemlja ostala nedovoljno zaštićena”- piše njujorški list.

XS
SM
MD
LG