Linkovi

NYT: 'Slika stanja al-Qaide složenija od onog što predstavlja predsjednik Bush' (10/8/04) - 2004-08-10


S naslovnica današnjih novina izdvajamo dva članka u kojima se ocjenjuju rezultati uhićenja niza al-Qaidinih operativaca u Britaniji i Pakistanu. Pod naslovom “Novi čelnici se pojavljuju u Al Qaidi”, New York Times navodi da se iz gomila dokumenata zaplijenjenih u prošlotjednim racijama može zaključiti da nastaje “nova generacija operativaca koji, čini se, popunjavaju vakum do kojeg je došlo nakon ubijanja i zarobljavanja vodećih al-Qaidinih aktivista.”

"Iako najnovija otkrića predstavljaju ogroman obavještajni uspjeh američke administracije i britanskih saveznika, ona otkrivaju i daleko kompleksniju sliku stanja al Qaide no što je gospodin Bush predstavlja u predizbornoj kampanji,” piše njujorški list. Predsjednik, naime, već nekoliko mjeseci tvrdi da je veliki dio al Qaidinog čelništva ubijen, ili zarobljen, dok nove informacije ukazuju na to da se ta organizacija regenerira, te dobija novu snagu – navodi New York Times.

“Tjedan koji bi se mogao ocijeniti kao najbolji u borbi obavještajnih službi protiv al-Qaide od 11. rujna 2001. do danas ukazuje istovremeno na dobre poteze Sjedinjenih Država i na slabosti koje i dalje traju” - smatra Christian Science Monitor. U pozadini uhićenja niza al Qaidinih operativaca u Britaniji i Pakistanu leži sve jača međunarodna suradnja obavještajnih službi, te uporaba najsuvremenijeg elektronskog promatranja, zajedno s terenskim radom pakistanskih obavještajaca – navodi bostonski list.

Hvatanje nekolicine ključnih operativaca, te zapljena više od tisuću kompjutorskih diskova ukazuje na to koliko su CIA i druge američke obaještajne službe ovisne o Pakistanu i drugim zemljama u infiltriranju terorističkih mreža i u “terenskom” radu – ocjenjuje Christian Science Monitor.

XS
SM
MD
LG