Linkovi

Predsjednička kampanja u spotovima i propovjedima (9/8/04) - 2004-08-09


Iz današnjih novina izdvajamo dva priloga o predsjedničkim izborima – iz aspekta predizbornih radio i TV spotova, te vjersko-političkih propovjedi.

'Christian Science Monitor' bilježi da su do danas predizborni stožeri i njima naklonjene skupine potrošili više od 250 milijuna dolara na “političko reklamiranje” svojih kandidata, te osporavanje protivničkih. Radi se o iznosu koji do sada nije zabilježen, bar ne ovako rano, s obzirom da su predsjednički izbori tek u studenom – piše list. Ono što je posebno zanimljivo je da se “99 posto izbora neće rješavati na temelju radio-televizijskih spotova. “

Iako je veliki dio glasačkog tijela već opredijeljen po stranačkoj nakolonosti, financijeri političkih reklamnih spotova računaju da će svojoj porukom pridobiti neopredijeljene glasače. Još važniji cilj im je – piše 'Christian Science Monitor' – nagovoriti svoje pristaše da učine još samo jedan korak te iziđu na izbore. Demokrati tako računaju da će reklamama nagovoriti, recimo milijune neudatih žena koje smatraju “svojim” glasačima da iziđu na izbore. Ili, kako je više puta rekao predstojnik ureda predsjednika Busha – Carl Rove – ove godine on računa da će na birališta izići i četiri milijuna evangelista koji to na prošlim izborima nisu učinili.

“Crkve vide svoju izbornu ulogu, te šire Bushevu poruku” – naslov je pod kojim 'New York Times' piše o “aktivistima” koji u nekim crkvama otvoreno podržavaju predizbornu kampanju predsjednika Busha. “Bushev predizborni stožer nastoji organizirati konzervativne crkve i njihove vjernike diljem zemlje, kako bi pridobile njima naklonjene glasače da iziđu na izbore…” piše njujorški list.

XS
SM
MD
LG