Linkovi

Wall Street čeka izvjeąća o poslovanju maloprodajnog sektora (9/8/04) - 2004-08-09


Ulagači pozorno očekuju sutraąnji sastanak guvernera američke Srediąnje banke, nakon ąto su razočaravajući podaci o broju novootvorenih radnih mjesta posljednji proąlotjedni dan poslovanja burze pretvorili u prilično strmoglav pad vrijednosti burzovnih pokazatelja.

Izvjeąće o samo 32 tisuće novootvorenih radnih mjesta tijekom srpnja, udruľeno s vrtoglavim rastom cijena nafte, donijelo je Wall Streetu jedan od najgorih tjedana ove godine. Sva su tri glavna pokazatelja burzovne aktivnosti zavrąila tjedan na najniľim vrijednostima ove godine.

Neki analitičari se pitaju bi li direktor Srediąnje banke trebao dalje podići temeljnu kamatnu stopu, kao ąto se ranije očekivalo, za joą 0,25 posto, na 1,5 posto. Drugi smatraju da bi odustajanje od planiranog povećanja kamata sugeriralo da je Alan Greenspan zabrinut zbog stanja američke ekonomije, ąto bi joą viąe naruąilo povjerenje ulagača.

Uz sastanak guvernera Srediąnje banke, Wall Street isto tako iąčekuje i izvjeąća o poslovnim rezultatima maloprodajnog sektora, uključujući i Wal-Mart, koji bi pokazali nastavljaju li Amerikanci troąiti sve manje, kao prethodnog mjeseca. Među ovotjednim poslovnim izvjeąćima bit će i ono najvećeg prodavača kompjutera, kompanije Dell.

Ovog će tjedna i razne vladine agencije objaviti izvjeąća o poslovnom inventaru, maloprodaji, te proizvodnim cijenama.

XS
SM
MD
LG