Linkovi

Američka predizborna kampanja: Koliko važna domaća pitanja? (9/8/04) - 2004-08-08


Prilično je jasno da će Irak i gospodarska situacija biti glavne teme ovogodišnje predizborne kampanje u Sjedinjenim Državama. Na izborima u studenome za glasače će biti važan i niz domaćih pitanja.

Demokratski predsjednički kandidat John Kerry često govori o teškom položaju srednje klase - o svakodnevnoj borbi prosječnih Amerikanaca da sačuvaju svoje radno mjesto, da nađu zdravstveno osiguranje i kvalitetno obrazovanje za svoju djecu koje mogu priuštiti.

"Vrijednosti nisu samo riječi na papiru. One znače zalaganje za dobra radna mjesta, za dobrobit obitelji, za kvalitetne škole," izjavio je senator Kerry.

Predsjednik Bush dobar dio svojih standardnih predizbornih govora posvećuje istim pitanjima. On također naglašava pozitivne trendove u gospodarstvu, koji su, kako kaže, posljedica njegovih smanjenja poreza.

"Zbog naših poteza, gospodarstvo je od prošlog ljeta raslo gotovo jednakom brzinom kao i u bilo koje doba u zadnjih dvadeset godina. Zbog naših poteza, Amerika je od kolovoza prošle godine otvorila milijun i pol novih radnih mjesta," kazao je predsjednik.

Politički stručnjaci kažu da bi strah od terorizma i situacija u Iraku mogli dominirati posljednjim mjesecima predizborne kampanje. No, washingtonski analitičar Stuart Rothenberg smatra da mnogi Amerikanci, kada izlaze na birališta, zapravo najviše razmišljaju o domaćim temama, koje su im bliske.

"Postoji nekoliko pitanja, koja su glasačima, kako sami tvrde, posebno važna. To je obrazovanje, koje je u anketama uvijek jedno od najvažnijih pitanja. Umirovljenicima su važne cijene lijekova koji se izdaju na recept i cijena zdravstvene skrbi. Određenim segmentima društva uvijek su važni pravo na pobačaj i kontrola osobnog naoružanja," ukazuje Rothenberg.

Republikanski politički strateg Ed Goeas kaže da predsjednik Bush počinje profitirati od predodžbe da se gospodarska situacija počinje popravljati.

"Na gospodarskom planu, vidimo da se glasači počinju priklanjati predsjedniku Bushu," smatra Goeas.

No, demokratska stručnjakinja za istraživanja javnog mnijenja Celinda Lake kaže da među glasačima u nizu saveznih država, koje bi mogle odlučiti o ishodu izbora, još uvijek postoji strah od gubitka radnih mjesta.

"Gospodarstvo se navodno oporavlja već šest mjeseci, a 62 posto glasača još uvijek brine o poslovima. Polovina neopredijeljenih glasača osobno pozna nekoga tko je ostao bez posla. To je veliki problem za ovu administraciju," kaže Celinda Lake.

Stručnjaci smatraju da će glasači morati sami odlučiti koji kandidat najbolje odgovara na njihove brige o svakodnevnim pitanjima, kao što su sigurnost zaposlenja, porast cijena zdravstvene zaštite i poboljšanje kvalitete obrazovanja.

XS
SM
MD
LG