Linkovi

Tajnim operacijama protiv iranskog nuklearnog programa? (9/8/04) - 2004-08-08


Bijela kuća je priopćila da će se i dalje oslanjati na međunarodni diplomatski pritisak u rješavanju pitanja iranskih nuklearnih ambicija. No, ima znakova da administracija razmatra i druge pristupe Iranu.

Američka savjetnica za nacionalnu sigurnost Condoleeza Rice izjavila je da je diplomacija još uvijek prvi izbor Bijele kuće.

"Sjedinjene Države su vrlo aktivno i agresivno angažirane u diplomatskoj strategiji za rješavanje prijetnje razvijanja nuklearnog oružja u Iranu i Sjevernoj Koreji," kazala je.

Gospođa Rice je dodala da međunarodna zajednica počinje reagirati na američku zabrinutost zbog iranskih nuklearnih ambicija, te je istaknula da Međunarodna agencija za atomsku energiju u tome sudjeluje.

Tijekom gostovanja u jednom televizijskom programu, savjetnica Rice je upitana o mogućnosti američkih tajnih akcija, kojima bi se narušio iranski nuklearni program. Pitanje je postavljeno zbog članka u "New York Timesu", u kojem neimenovani dužnosnici tvrde da diplomatski pristup rješavanju iranskog pitanja nije dao značajnijih rezultata. Prema pisanju "Timesa", dužnosnici vjeruju da je došao trenutak za intenziviranje tajnih operacija u Iranu. Condoleeza Rice nije izravno govorila o mogućim tajnim akcijama, ali je naglasila da je administracija, unatoč oslanjanju na diplomaciju, spremna razmotriti i druge opcije, ako to bude potrebno.

"Jasno je da će predsjednik razmotriti sve opcije koje su mu na raspolaganju," rekla je.

Gospođa Rice je naglasila da međunarodna zajednica neće prihvatiti Iran naoružan nuklearnim oružjem, te je obećala da Amerika neće stajati po strani dok se Iran nastoji naoružati.

"Mislim da ne možemo dozvoliti Irancima da razviju nuklearno oružje. Međunarodna zajednica mora pronaći način da se to spriječi," izjavila je.

Iran tvrdi da je njegov nuklearni program isključivo civilne namjene. Sjedinjene Države od početka ove tvrdnje primaju sa skepsom, uz objašnjenje da zemlja tako bogata naftom ne mora razvijati nuklearnu tehnologiju, koja bi se mogla prenamijeniti za vojne svrhe.

XS
SM
MD
LG