Linkovi

Powell u Iraku (9/8/04) - 2004-08-08


Sve otkako je koalicija predvođena Sjedinjenim Državama, koja je oslobodila Irak, predala suverenitet prijelaznoj iračkoj vladi 28. lipnja, irački narod trpi bombaške napade, otmice, ubojstva i druga teroristička djela. To nasilje provode strani teroristi i ostaci brutalnog režima Saddama Husseina. No, kako je rekao irački predsjednik Ghazi al-Yawar, "Vrijeme i mjesto su na našoj strani."

Američki državni tajnik Colin Powell izjavio je u Bagdadu, gdje se susreo s iračkim dužnosnicima, da irački čelnici postupaju "odlučno i hrabro".

"Također smo ponovno potvrdili svoju odlučnost i svoju predanost nastavku suradnje s iračkom prijelaznom vladom dok ona provodi proces uvođenja demokracije na temelju slobode i ljudskih prava u Iraku. U tjednima koji dolaze pred nas će se nametati izazovi, no odlučni smo nadići te izazove," kazao je gospodin Powell.

Iračke snage počinju igrati veću ulogu u zaštiti njihove zemlje. Trenutno oko 250 tisuća Iračana služi u policiji, Nacionalnoj gardi, Službi za zaštitu infrastrukture, Graničnoj službi i vojsci.

Predsjednik George Walker Bush rekao je da koalicija predvođena Sjedinjenim Državama ima "jasnu, čvrsto definiranu i trajnu misiju u Iraku".

"Dok obučavamo iračke snage sigurnosti, pomoći ćemo tim snagama i u pronalaženju i eliminiranju ubojica. Zaštitit ćemo infrastrukturu od napada. Djelujući u suverenoj naciji, naša vojska će blisko surađivati s iračkom vladom," rekao je predsjednik.

Sjedinjene Države će, rekao je predsjednik Bush, "ostati u Iraku sve dok to bude potrebno za stabilnost te zemlje, te sve to bude tražila iračka vlada."

XS
SM
MD
LG