Linkovi

Bugarska i dalje na kursu (8/8/04) - 2004-08-08


Otmičari u Iraku drže više desetaka talaca kojima prijete smrću. Nekoliko vlada već je popustilo pred zahtjevima otmičara. Istaknuti izuzetak je Bugarska. Bugarska vlada je izrazila namjeru da neće promjeniti svoju politiku unatoč činjenici da su dvojica bugarskih državljana oteta i ubijena. Državni tajnik Colin Powell pohvalio je takvu odluku Bugarske: "Ne smijemo popustiti pred trenutnim izazovima niti izgubiti strpljenje. Moramo ostati na putu ka slobodi unatoč opasnostima" - rekao je državni tajnik Powell.

Bugarska je pridonijela koalicijskim snagama s lakom pješačkom postrojbom koja broji gotovo 500 vojnika. Oni su smješteni u iračkom gradu Karbali i nalaze se pod poljskim zapovjedništvom. Bugarska je, također, uputila svoje vojnike u Afganistan. U nedavnom intervjuu, pomoćnih državnog tajnika za politička pitanja Marc Grossman rekao je da je “Bugarska ključan saveznik u koaliciji, ne samo u borbi protiv terorizma u Iraku, nego u koaliciji za sve vrijednosti koje Sjedinjene Države i Bugarska dijele.

Sjedinjene Države ne pregovaraju s teroristima i ne plaćaju otkupnine. Rezultat jest da sve manje Amerikanaca biva oteto diljem svijeta. Bugarska vlada uputila je snažnu poruku islamskim ekstremistima. Ona glasi: taktika ekstremista neće pobjediti. One zemlje koje su voljne suprotstaviti se teroristima učinile su prvi korak ka njihovom konačnom porazu.

Islamski ekstremisti prijetili su i drugim članovima koalicije predvođene Sjedinjenim Državama. Britanske, talijanske i poljske snage također su dobile upozorenja terorističkih organizacija da će biti napadnute. No poput Bugarske, Britanija, Italija i Poljska također su odlučile ustrajati u Iraku, odlučne da poraze teroriste i donesu mir i sigurnost Iračanima. Kao što je rekao pomoćnik državnog tajnika Grossman “budemo li izolirani, svi ćemo izgubiti, ali zajedno, vjerujem, da možemo poraziti terorizam i ekstremizam".

XS
SM
MD
LG