Linkovi

'Collateral' (8/8/04) - 2004-08-07


Tom Cruise se pretvara u "Toma Groznog" u novom trileru redatelja Michaela Manna - "Collateral", koji je proteklog vikenda počeo igrati u američkim kinima.

"Može mu kosa i poplaviti i pocrveniti i otpasti - za mene je još uvijek najpoželjniji na svijetu" - komentirala je novi imidž - barem u filmu "Collateral" - jedna od njegovih ljubiteljica iz mase koja se okupila pred kinom Orpheus, prije premijere filma u Los Angelesu. No, za jedno od najvećih glumačkih imena Hollywooda prosijeda kosa nije razlog što ovim likom zalazi u neistraženi teritorij: po prvi puta u karijeri Toma Cruisea, on je potpuni negativac … plaćeni ubojica, koji tjera taksistu da ga vozi kroz grad od jednog do drugog prljavog 'posla'.

S aktovkom u ruci, pomno odjeven, Vincent izgleda kao bilo koji drugi užurbani poslovni čovjek kada u središtu Los Angelesa zazove taksi. No, njegov poslovni uspjeh znači da neki ljudi umiru … što prilično uznemiruje taksistu Maxa - koga tumači Jamie Foxx - čiji taksi Vincent praktički otme za potrebe svog desetosatnog pohoda smrti.

Sam Tom Cruise svoju ulogu, međutim, ne doživljava kao odmak od svoje utabane glumačke staze: "Sjajno je imati dobru ulogu i raditi s ekipom u kojoj svatko daje najviše. Sjajno je kad na koncu imate film na koji možete biti ponosni - to je uzbudljivo! Svaki puta kada biram što ću raditi, to je izazov - bilo da glumim ili produciram film, to je nešto što još nisam radio …U tom smislu i ovo ostvarenje je jednako ranijima - izazovno i uzbudljivo."

42- godišnji Tom Cruise možda ne doživljava ovu ulogu kao znatno drugačiju od svog ranijeg glumačko-producentskog puta, no njegovi kolege ne misle tako. "On je negativac koji je zapravo dopadljiv. Mislim da su takvi negativci najbolji - imaju dimenziju dubine."

Tako kaže Jada Pinkett Smith, a Jamie Foxx dodaje: "Tom Cruise je stvarno 'faca'. On je na samom vrhu, holivudska zvijezda bez premca. I premda je sve ovo samo za njega, on daje i drugima priliku. U Hollywoodu je vrlo teško dokopati se uloge i pamte se oni koji drugima daju šanse - on ju daje meni … i to još s Michaelom Mannom kao redateljem!"

Troje glavnih glumaca čvrsto se sprijateljilo za snimanja filma. Jamie Foxx i Jada Pinketh Smith svom su kolegi čak dali i poklon: "Jada mu je složila pravu 'ghetto košaru', s nekoliko klasičnih DVD-ja, poput 'Set it Off' i 'Menace 2 Society', i pravim zlatnim lancem s privjeskom. Košara je bila pun uspjeh: kad je njegov sin vidio darove odmah je pokazao na lanac i rekao: 'I ja bih htio takav!'."

No, jedan od najvećih poklona Tomu Cruiseu došao je od redatelja Manna, na premijeri filma - među slavnima koji su došli pogledati "Collateral" bio je i njegov vlastiti idol - Muhammad Ali. Michael Mann je, naime, 2001. godine režirao film "Ali".

XS
SM
MD
LG