Linkovi

Zaštita američkih finacijskih institucija od terorizma (7/8/04) - 2004-08-07


Al-Qaida je najavila da namjerava napasti financijske institucije u Sjedinjenim Državama. Vlada tvrdi da su uvedene mnoge dodatne mjere sigurnosti, koje bi trebale zaštititi poslovanje financijskog sektora u slučaju napada, no mnoge potencijalne mete i dalje su – vrlo ranjive.

Jedanaest kilometara od njujorškog Wall Streeta nalazi se jedna mala burza. To je zamjenski objekt za njujoršku Robnu burzu – kaže njen direktor Pat Gambaro:" Možemo pokrenuti naš elektronski sustav za oko sat vremena".

Ova je zgrada prvi puta upotrijebljena 11. rujna 2001, kada je u napadima na Svjetski trgovinski centar uništeno tadašnje sjedište Robne burze. Pat Gambaro i danas strahuje da financijski sektor još uvijek nije spreman za još jedan napad: Ne možemo živjeti u uvjerenju da grom neće dva puta udariti u isto mjesto. Pa, baš se to dogodilo Svjetskom trgovinskom centru.

Ministar domovinske sigurnosti Tom Ridge vjeruje da je financijska industrija učinila mnogo na zaštiti poslovanja: "Teroristima je danas mnogo teže ostvariti njihove opće ciljeve".

Prošlogodišnje vladino istraživanje pokazalo je da sigurnosnih propusta ipak još uvijek ima. Od 15 obuhvaćenih financijskih institucija, 14 ih nije imalo zamjenske objekte, a zamjenski objekti šest institucija bili su opasno preblizu njihovim sjedištima. Njujorška burza dionica smatra se potencijalom metom. Njen zamjenski objekt nalazi se na tajnoj lokaciji, no smješten je u samom gradu i može početi poslovati u roku od 24 sata. Tehnološka burza Nasdaq ima zamjenske centre u Connecticutu i Marylandu.

Ministar financija John Snow vjeruje da su burze dobro pripremljene za mogući napad: "Uvjeren sam da će naše glavne burze moći nastaviti poslovati u slučaju još jednog velikog napada".

Veće je pitanje – kako će financijske institucije poslovati ukoliko u napadu budu ubijeni njihovi djelatnici. Daleko je teže imati spremne zamjenske radnike, nego zamjenske objekte. A vlada je za sada izdala samo smjernice, ali ne i obvezujuće upute o tome kako bi taj problem trebalo riješiti.

XS
SM
MD
LG