Linkovi

Knjiga senatora Robert Byrda: Losing America - Gubeći Ameriku (7/8/04) - 2004-08-07


Nije prva na popisu najbolje prodavanih knjiga, nego je na 15. mjestu ovotjedne New York Timesove ljestvice najčitanijih, ne računajući beletristiku. Ono što je, međutim, čini posebno zanimljivom je bura koju je uspjela podići u javnosti svojom neuobičajenom oštrinom napada na politiku sadašnje administracije. Autor je senator Robert Byrd, a naslov knjige je “Losing America” – “Gubeći Ameriku”.

Puni naslov je “Gubeći Ameriku: suprotstavljanje bezobzirnom i arogantnom predsjedniku”, a autor je – recimo odmah – političar koji je služio pod jedanaest predsjednika. Senator Robert Byrd, demokrat iz savezne države West Virginia, u Kongresu Sjedinjenih Država već je 51 godinu, od toga 45 godina kao senator. U dva navrata je bio i predsjedatelj Senata, te bivši čelnik senatske većine. Glasni je protivnik rata u Iraku i kritizirao je većinu političkih odluka koje je administracija predsjednika Busha donosila nakon terorističkih napada na Sjedinjene Države 2001.godine.

Ta stajališta senatora Byrda posebno su naglašena u knjizi u kojoj napada Bushev preventivni rat, koji naziva “prvim testom revolucionarne doktrine primjenjene na neobičan način u nesretno vrijeme…i u suprotnosti s međunarodnim pravom.” Autor se ne obrušava samo na Bijelu kuću, nego i na vlastite kolege u Senatu zato što šutke prihvaćaju predsjednikovu politiku.

“Skandalozne izjave predsjednika i najviših dužnosnika o razlozima za napad na Irak prošli su bez da im se itko usprotivio. O bezrazložnom američkom napadu na suverenu zemlju govorio je cijeli svijet, dok je Senat Sjedinjenih Država šutke stajao po strani – u tišini koja je zastrašujuća” – piše senator Robert Byrd u knjizi “Gubeći Ameriku”. On ne krije nadu da će ovogodišnji izbori dovesti do promjena, te da će s vlasti otići – kako kaže - “administracija koja grabi vlast… skupina super-jastrebova koji drže Georgea W.Busha kao taoca.”

U kritici rata u Iraku Senator Byrd odlazi toliko daleko da u početku osmog poglavlja knjige koristi citat Goeringovog recepta o tome kako mase uvjeriti u potrebu rata. Demokratski senator svoju knjigu koristi kako bi upozorio i na posljedice terorističkih napada na Sjedinjene Države. Došlo je do “…postupnog raspadanja građanskih sloboda,” kad su utihnuli glasovi onih koji su mislili drukčije i kad je predsjednik odjednom dobio ogromnu moć u “ratu protiv terorizma” – piše senator Byrd.

Ono što je u temelju njegove knjige nije ni kritika neo-konzervativaca, niti pojedinačnih političkih poteza, nego – kako tvrdi – poremećenog odnosa snaga između zakonodavne i izvršne vlasti. Senat postaje irelevantan, upozorava autor, okrivljujući tu instituciju da ne čini ono što joj ustav nalaže u kontroli izvršne vlasti. …Knjigu senatora Roberta Byrda “Losing America” – “Gubeći Ameriku” objavila je izdavačka kuća W.W Norton.

XS
SM
MD
LG