Linkovi

Alka bez politike? (8/8/04) - 2004-08-07


Sve je spremno za početak 289. sinjske Alke. Alku ni ove godine kako je izjavio neće posjetiti predsjednik Republike Stjepan Mesić premda iz Alkarskog društva ne isključuju njegov dolazak. Glavni gost na svečanoj alkarskoj tribini bit će Jadranka Kosor potpredsjednica Vlade, a u njezinom društvu očekuje se još najmanje četiri hrvatska ministra .

Natjecanje za sinjsku Alku održava se u spomen na pobjedu maloborojnih Sinjana i Cetinjana nad osmanlijskim osvajačima 1715. godine pod zaštitom Čudotvorne Gospe Sinjske. U ovogodišnjem natjecanju sudjeluje 17 kopljanika. Alkarskog vojvodu generala Mirka Norca i ove će godine zamijeniti Ivan Čikara brigadir hrvatske vojske. Ovogodišnja će Alka koštati oko milijun ipo kuna.

Ni ove godine Stjepan Mesić predsjednik Republike Hrvatske koji je neprimjereno bio dočekan u Sinju prije 3 godine neće biti nazočan na Alci.

Mate Jukić predsjednik Alkarskog viteškog društva o tome je kazao: “Mi smo predsjednika države pozivali cijelo vrijeme znači i prošle godine i pretprošle bez obzira na ono što se dogodilo 2001. godine Mi smo 2002. godine bili kod predsjednika na prijamu koji je trajao preko jednog sata. Ove godine smo dobili jedan pisani dokument u kojem stoji da predsjednik želu uspješnu Alku, ali da ne može doći u Sinj. Taj je dokument stigao početkom srpnja , ali poslije smo dobili neke naznake da bi se predsjednik ipak mogao pojaviti na Alci tako da ništa nije isključeno po tom pitanju”.

Je li česti spomen generala Mirka Norca koji izdržava kaznu za događanja tijekom rata u Gospiću politički uteg za Alku ? Mate Jukić pojasnio je da je general Norac u Sinju ostavio trajan pečat kao čovjek i general , a pamte njegovu ulogu u Alkarskom viteškom društvu dok je obnašao dužnost vojvode.

“Kad je u pitanju poštivanje temeljnih nacionalnih vrijednosti i poštivanje osoba kao što je general Norac, nećemo nikada odstupiti u tom dijelu bez obzira što poštujemo i pravnu državu i sve ono što je u posljednih nekoliko godina učinjeno kad su u pitanju sudstvo i presude. Smatramo da su njegove zasluge u odnosu na presudu daleko veće kad je u pitanju hrvatska država i Alka” - ustvrdio je Mate Jukić predsjednik Viteškog alkarskog društva.

Toni Paštar dopisnik je Slobodne Dalmacije iz Sinja. Već 29 godina bilježi događanja u Sinju i piše o sinjskoj Alci. Kaže da se ove godine “Alka vraća Alci” jer od kada se 2001. alkarski vojvoda Mirko Norac predao hrvatskim vlastima zbog događanja u Gospiću 91 Sinj je postao izolirani grad od strane politike.

“Ipak se nešto događa pozitivno. Ipak se osjeća utjecaj javnosti tako da Alka ipak skida te političke okove. Svaka vlast i svaka politička opcija želi staviti šapu na Alku jer Alka je atrakcija. Sinjani i Cetinjani ljudi iz alkarskoga i sinjskoga kraja imaju dvije svetinje. Jedna je svetinja sinjska Alka, a druga je svetinja Gospa Sinjska. I zbog toga smo mi Sinjani i Cetinjani osjetljivi kad nam se prlja Alku, a mi to doista ne bismo dugoročno nikome dopustili niti opraštamo. Možemo biti u finkciji Alke, Alka ne smije biti u funkciji nikoga” - kazao je ovaj sinjski kroničar.

Uz nazočnost 28 saborskih zastupnika, pet župana, na ovogodišnjoj sinjskoj Alci se očekuje nazočnost msgr. Marina Barišića nadbiskupa splitsko-makarskog. Svoj dolazak na Alku potvrdili su veleposlanik Indije u RH, kulturni ataše Francuske te predstavnci Belgije i Nizozemske.

XS
SM
MD
LG