Linkovi

Zoomerang - 'prepolovljeno' direktorsko mjesto (7/8/04) - 2004-08-06


U američkim kompanijama nekada je postojalo nepisano pravilo: ako imate previše važnog posla koji trebate obaviti, a netko tko radi pola vremena nije vam dovoljna ispomoć, onda trebate uposliti osobu na puno radno vrijeme. Međutim, u nekim tvrtkama pronašli su drugačiju formulu: jedno radno mjesto dijele dvije osobe.

Radi se o ideji koja odlično funkcionira u ‘Zoomerangu’, kompaniji koja se bavi visokom-tehnologijom u kalifornijskoj Silicijskoj dolini. Sofverska kompanija s prometom od više milijuna dolara upošljava dvoje ljudi za cijenu jednoga. I to se ne radi o niže plaćenim poslovima. Dana Meade i Paula Rivers dijele posao potpredsjednika kompanije i direktora. Svaki tjedan provode u uredu po dva i pol dana. Jednu direktorsku plaću dijele na pola, a dobijaju i beneficije, kao što je zdravstveno osiguranje.

Obje imaju po jedno dijete kod kuće i umjesto da se opredijele između karijere i majčinstva one su predložile upravi ‘Zoomeranga’ da rade i jedno drugo tako što će podijeliti radno mjesto. "Znala sam da želim napredovati u karijeri, ali sam znala i da želim biti neko vrijeme sa svojom kćerkom. Željela sam kod kuće provesti najmanje nekoliko dana tjedno da bih je mogla gledati kako raste i mijenja se" - objasnjava Paula Rivers.

Jedno nedavno provedeno istraživanje pokazuje da su neke žene, znatno češće nego muškarci, spremne prihvatiti manju plaću u zamjenu za više vremena kod kuće. Ellen Galinsky, predsjednica istraživačkog instituta za obitelji i rad kaže da je aranžman kakav imaju Dana Meade i Paula Rivers – idealan. Njime se omogućava ženama da imaju kvalitetno vrijeme sa svojom obitelji kod kuće, a da istodobno ne izgube svoje mjesto u korporacijskoj hijerarhiji.

Međutim, ni u ‘Zoomerangu’ u početku nisu bili oduševljeni idejom o podjeli radnog mjesta. Dana Meade kaže da prva reakcija glavnog direktora nije bila obećavajuća. Kasnije se, međutim, pokazalo da su Dana Meade i Paula Rivers iskazale iznimnu produktivnost i pozitivan pristup dvije sretne žene. I to je oduševilo njihovog direktora Johna Finleya koji kaže: "Kad imate dobre ljude onda ih ne smijete pustiti da odu."

Paula Rivers i Dana Meade dodaju da čak i kad nisu na poslu, one rade jer putem mobitela neprestano prate što se događa. U ovom slučaju izgleda kao da su sve uključene stranke na dobitku. Gospođe Meade i Rivers obavljaju svoj posao s ljubavlju, njihova djeca dobivaju svu potrebnu pažnju, a i kompanija je profitirala opisanim aranžmanom. Od kada su dvije žene postale potpredsjednice ‘Zoomerang’ je stekao nove mušterije u više od dvije stotine zemalja dok se prihod udvostručio.

XS
SM
MD
LG