Linkovi

CSM: Koliko je veliki otisak stopala al-Qaide u SAD-u? (6/8/04) - 2004-08-06


Uhićenje osnivača i imama džamije u gradu Albany, u saveznoj državi New York, dio je nastojanja da se ”…infiltrira neprijatelje” – navodi Los Angeles Times, citirajući zamjenika ministra pravosuđa Jamesa Comeya. Glasnogovornik vašingtonskog Vijeća za američko-islamske odnose je izjavio da će uhićenje Mohammada Hossina i Yassina Arefa među američkim muslimanima vjerojatno pojačati osjećaj da službe sigurnosti pod posebno strogim nadzorom drže njihovu zajednicu – navodi kalifornijski list.

Christian Science Monitor pod naslovom “Koliko je veliki otisak stopala al-Qaide u Sjedinjenim Državama? Piše: Ovotjedna obavještajna otkrića ukazuju na to da su njihovi operativci ovdje i dalje aktivni, ali je broj njihovih ćelija neizvjesan.” List navodi izjave operativaca CIA-e da su najnoviji podaci otkrili da je uhićeni al-Qaidin operativac u Pakistanu imao kontakte s ljudima u Sjedinjenim Državama. Pozivajući se na izjavu direktora FBI-a Roberta Muellera, Christian Science Monitor navodi da u Sjedinjenim Državama živi vjerojatno nekoliko stotina ljudi povezanih s al-Qaidom.

No, dok mnogi i dalje smatraju da je nužno da građani prijavljuju sve sumnjive aktivnosti, postoji i zabrinutost da bi to moglo potaknuti anti.arapsku diskriminaciju u zemlji – piše bostonski list. S druge strane, upravo kroz suradnju s tom zajednicom može se doći do najvrijednijih podataka.

Washington Post, pak, u naslovu bilježi da su najnovije mjere sigurnosti kod građana izazvali “ogorčenost i rezignaciju”. Reagirajući na legitimiranja, preglede vozila, zastoje i razne druge provjere, stanovnici Washingtona se dijele na one koji kažu da se “…osjećaju sigurnima kad vide da se sve kontrolira”, te one druge koji kažu da je situacija “… kao da je uvedeno izvanredno stanje” u kojem policija sve kontrolira – piše Washington Post.

XS
SM
MD
LG