Linkovi

Zvučni zapis atentata na predsjednika Kennedya podvrgnut digitalnoj analizi (6/8/04) - 2004-08-06


Nove metode digitalne analize zvučnih zapisa na jedinu tonsku snimku atentata na američkog predsjednika Johna Kennedyja mogle bi konačno dokazati je li njegov ubojica Lee Harvey Oswald djelovao sam, ako se uspije otkriti koliko je točno hitaca bilo ispaljeno.

Američki znanstvenici, iz Nacionalnog laboratorija Lawrence Berkeley, trenutno rade na izradi prve digitalne kopije originalnog snimka, koji je već u toliko lošem stanju da je njegova daljna uporaba zabranjena od 1990. godine. Snimak potječe s radija na policijskom motociklu koji je bio u predsjednikovoj pratnji, u Dallasu, 22. studenog 1963. godine. Zvuk s tog radija bio je snimljen automatski na diktafon u policijskoj postaji.

Snimka nije bila korištena u prvoj istrazi o atentatu, onoj Warrenove komisije, koja je zaključila da je Oswald djelovao sam i ispalio tri metka. Godine 1979, odbor Zastupničkog doma Kongresa je u istrazi zaključio da se na snimki čuju četiri pucnja, te da oni dopiru s dvije različite lokacije, odnosno da Lee Oswald najvjerojatnije nije bio jedini urotnik.

Digitalna analiza snimka mogla bi pročistiti zvukove nastale statičkim elektricitetom i pozadinski šum, te točno razlučiti koliko se čuje pucnjeva. Rad na snimci mogao bi potrajati i godinu dana.

XS
SM
MD
LG