Linkovi

NATO pristao na obuku iračkih snaga sigurnosti (6/8/04) - 2004-08-06


NATO savez pristao je početi obučavati iračke snage sigurnosti. Prema postignutom sporazumu, ekipa od oko četrdeset časnika NATO saveza otputovat će u Irak, gdje će provesti obuku. NATO savez će do sredine rujna razviti dodatne programe obuke. Glasnogovornik State Departmenta Adam Ereli nazvao je ovu odluku "novim dokazom da saveznici podržavaju neovisnost i suverenost Iraka, te slobodu, demokraciju i stabilnost za irački narod." Koalicija predvođena Sjedinjenim Državama u Iraku već uživa znatnu međunarodnu podršku.

Uz 130 tisuća američkih snaga, u uspostavljanju sigurnosti u Iraku sudjeluje i više od 20 tisuća vojnika iz oko trideset zemalja. U tome se posebno istaknula Poljska, koja zapovijeda međunarodnim snagama sastavljenim od više od šest tisuća vojnika na jugu Iraka. Poljski ministar vanjskih poslova Wlodzimierz Cimoszewicz izrazio je nadu da će Poljska moći povući dio svojih vojnika iz Iraka sljedeće godine, nakon izbora za privremenu iračku vladu. Ipak, jasno je dao do znanja da će odluka o tome ovisiti o potrebama iračkog naroda i iračke vlade.

Tijekom nedavnog posjeta Poljskoj, američki državni tajnik Colin Powell zahvalio je poljskoj vladi na njenoj pomoći u Iraku. Istom je prilikom izrazio nadu da će se sigurnosna situacija u Iraku popraviti: Iračke snage će tijekom sljedećih šest do osam mjeseci jačati svoje kapacitete. U tom ćemo razdoblju morati neprestano kontrolirati koliko nam je vojnika potrebno, te ćemo morati surađivati sa svakim od naših koalicijskih partnera, dok oni budu donosili svoje suverene odluke, kako bismo znali kakvim oni kapacitetima raspolažu za svoju nazočnost u Iraku.

Mnoge zemlje izdvojile su snage za pomoć koaliciji predvođenom Sjedinjenim Državama u Iraku: Britanija je u Irak uputila gotovo devet tisuća, Italija – gotovo tri tisuće, a Ukrajina 1.600 vojnika. Nizozemska je u Iraku razmjestila više od tisuću, a Japan 750 vojnika, koji pomažu u jačanju sigurnosti i obnovi. Sjedinjene Države i njihovi koalicijski partneri predani su uspostavljanju stabilnog Iraka, kako bi u njemu mogla ojačati demokratska vlast.

XS
SM
MD
LG