Linkovi

Tjelesni umor - stvar mozga, a ne mišića (6/8/04) - 2004-08-05


Zamor izazvan tjelovježbom mogao bi biti - kako izgleda - stvar mozga, a ne mišića. Istraživanje, objavljeno u časopisu "New Scientist Magazine", ukazuje da tijekom tjelovježbe mozak stvara osjećaj umora kako bi spriječio oštećenje mišića.

Jedva stojite na nogama? Bole vas ramena i ruke? Prema znanstvenicima, sve su to samo pokušaji mozga da vas zaštiti od vas samih: nisu mišići ti koji zahtijevaju prestanak vježbanja, nego um ima mnogo važniju naredbu samoočuvanja svog organizma. Ekipa znanstvenika iz Južne Afrike tvrdi da kemijski spoj u mozgu, nazvan interleukin-6, ustvari šalje poruku da smo preumorni za daljnje vježbanje, djelujući kao svojevrsna kočnica mišićne aktivnosti prije nego što oni budu ozlijeđeni. Umor koji osjećamo samo je iluzija pravog umora. Očito, za one koji se preznojavaju, u tome ima logike.

"Kad prestanem vježbati, jako sam umoran," kaže ovaj korisnik teretane, "ali, za kratko, već dok se tuširam, potpuno sam u redu." Drugi dodaje: "Razum mi kaže da trebam još vježbati, ali mišići nedvosmisleno poručuju: dosta je!" Bez obzira poručuje li nam to mozak ili mišići, većina nas dobro shvati kad treba prestati s vježbanjem.

XS
SM
MD
LG