Linkovi

Proračun Pentagona za 2005.: 418 milijardi dolara (6/8/04) - 2004-08-05


Predsjednik Bush je rekao da će proračun u iznosu većem od 400 milijardi dolara pomoći da Amerika bude sigurnija.

"Naši neprijatelji su inovativni i imaju resurse, no i imamo ih i mi. Oni se ne prestaju domišljati o načinima kako da naude našoj zemlji i našim ljudima. Nikada ne smijemo prestati razmišljati o načinima kako da najbolje zaštitimo našu zemlju."

Vojni proračun za sljedeću godinu uključuje četvrtu povišicu za američke časnike i vojnike od kada je predsjednik Bush došao na vlast. Tu su i sredstva za bolju satelitsku opremu, tri nova razarača s raketama na navođenje i novu generaciju podmornica. Izdvojen je i novac za kupovinu 42 nova lovca-bombardera te 200 milijuna dolara za dodatne bespilotne špijunske letjelice koje će, kako je rekao predsjednik, poslužiti da se otkriju i uhvate neprijatelji Amerike. U protekle tri godine, izjavio je George Bush, američki vojnici nanijeli su niz odlučnih udaraca neprijateljima rušenjem režima u Afganistanu i Iraku.

"Američka vojska se bori na raznim stranama, ali s istim ciljem. Želimo očuvati slobodu i mir za sebe i svoje prijatelje."

Dodatnih 25 milijardi dolara namijenjenih operacijama u Afganistanu i Iraku uključuje sredstva za pancirne košulje, bolje naoružana vojna vozila, gorivo, rezervne dijelove i tehnička poboljšanja helikoptera tipa “Black Hawk” kako bi sigurnije letjeli u borbenim uvjetima. U vojnom proračunu za sljedeću godinu nalazi se i deset milijardi dolara za američki obrambeni raketni štit.

"Amerika i naši saveznici suočeni su s prijetnjom balističkih raketa naoružanih najopasnijim oružjima na svijetu i mi ćemo postaviti tehnologiju potrebnu za zaštitu naših garađna."

Podrška oružanim snagama važno je pitanje u ovogodišnjoj izbornoj kampanji. Predsjednik je kritizirao demokratskog izazivača Johna Kerrya da je glasovao protiv izdvajanja 87 milijardi dolara za troškove operacija u Afganistanu i Iraku. Senator Kerry uzvraća da se usprotivio zato što je htio da se ta sredstva namaknu iz poreza koje je predsjednik smanjio, a ne daljnjim povećanjem deficita.

Bijela kuća je prvotno priopćila da neće biti dodatnih traženja sredstava za Afganistan i Irak do održavanja izbora. No pod pritiskom Kongresa predsjednik je uključio u proračun izvanredna sredstva za te dvije zemlje koje on smatra prvom linijom bojišnice u ratu protiv terorizma.

XS
SM
MD
LG