Linkovi

Izvješće o zlostavljanju zatvornika u američkim vojnim zatvorima (4/8/04) - 2004-08-04


Tijekom vojnih operacija u Afganistanu i Iraku, američke su snage pritvorile više od 50 tisuća ljudi. Od tog broja, kako je utvrđeno u izvještaju generalnog inspektora američkih kopnenih snaga, u 94 slučaja, zatvorenici su zlostavljani. Istraga u vojsci pokrenuta je, dijelom, i zbog izvješća o zlostavljanju zatvorenika u zatvoru Abu Ghraib u Bagdadu. U okviru istrage koja još uvijek traje, do sada su podignute optužnice protiv nekoliko vojnika. Jedan je priznao krivicu i osuđen je na godinu dana zatvora.

Istraga u vojsci bila je usredotočena na šesnaest zatvora, uključujući Abu Ghraib, i obuhvatila je razgovore s više od šest stotina vojnika. General Paul Mikolashek izjavio je da je u istrazi otkriveno da: "zlostavljanje zatvorenika nije bilo rezultat široko prisutne sistemske greške Također smo zaključili da obuka vojnika i kontrola postavljenih metoda rada nisu bile konzistentne, ali nismo uspjeli pronaći potvrdu da je u bilo kojem slučaju do zlostavljanja dovelo primjenjivanje ranije odobrene tehnike ispitivanja".

Američki ministar obrane Donald Rumsfeld izjavio je da su iz optužbi o zlostavljanju: "izvučene vrijedne pouke. Svijet je gledao kako vlada Sjedinjenih Država preuzima odgovornost i ispričava se pojedincima, kojima je naneseno zlo. Svijet je gledao kako visoko civilno i vojno čelništvo dolazi u Kongres i svjedoče pod prisegom o tome što se znalo i što se o tome učinilo. Svijet je gledao kako slobodni mediji objavljuju razne izvještaje, od točnih do potpuno iskrivljenih…Ljudi su vidjeli kako se vojska razotkrila i istražila zlostavljanje koje je počinila nekolicina vojnika".

Kako je rekao ministar Rumsfeld, "Svijet će vidjeti da Amerikanci ne prihvaćaju nečasno ponašanje".

XS
SM
MD
LG