Linkovi

Djeca političara - tajni aduti u izbornoj kampanji (4/8/04) - 2004-08-03


U Sjedinjenim Državama predsjednička je izborna utrka u punom zamahu, kandidati putuju zemljom u pratnji svojih političkih istomišljenika, planera kampanje, te svojih supruga. Ove su godine djeca kadidata također aktivno uključena u političke aktivnosti svojih očeva. To u američkoj povijesti nije ništa novo, međutim djeca Johna Kerrya su svoje sudjelovanje podigla na jednu drugu razinu.

Na postajama svoje kampanje, demokratski predsjednički kandidat John Kerry govori o svojoj nacionalnoj viziji, o jačanju ruralnih zajednica ili o ulaganju u obnovljive izvore energije. Njegove dvije kćeri primjenjuju osobniji pristup, posjećujući lokane pomagače kampanje i obitelji, pričajući dogodovštine iz života obitelji Kerry. One biračima govore o tome kako je jednom njihov otac spasio život hrčku, ili kako subotom ujutro pravi palačinke.

Tridesetjednogodišnja Alex Kerry studira na Američkom filmskom institutu u Los Angelesu. On je za emisiju Today Show tv-stanice NBC govorila o najvažnijoj poruci koju je naučila sudjelujući u očevoj kampanji. "Pokušavaš se fokusirati na izbornu poruku umjesto na negativnosti. Mislim da senator Edwards i moj otac na tome jako puno rade."

Njena mlađa sestra Vanessa na trećoj je godini medicinskog fakulteta. Ona kaže da joj je cilj predstaviti javnosti pravog John Kerrya, pomoći ljudima otkriti njegove velike vrline. Također, ona želi ispraviti nekoliko krivih predodžbi o njemu: "Jedna od njih je da je on suzdržan i hladan, što je besmislica, on je jako topla i draga osoba, na momente čak pravi zafrkant. Druga je optužba da je prevrtljiv u svojim stajalištima. Ta me posebice smeta jer po mom mišljenju, moj otac razumije složenost problema i spreman je saslušati sve strane, uzeti sve u obzir i to mi se kod njega jako sviđa."

Alex i Vanessa djeca su senatora Kerrya iz prvog braka, a u kampanji su im se pridružila njihova dva polubrata Christoper i Andre Heinz. Obitelj Heinz-Kerry stvorena je 1990. godine kad je John, kao razvedeni otac s dvije kćeri oženio Teresu Heinz, udovicu s tri sina. Prema mišljenju Douga Weada, bivšeg predsjedničkog savjetnika i pisca knjige Sva predsjednička djeca, podrška cijele njegove obitelji daje značajan doprinos Kerryevoj kampanji. "Oni su jako angažirani i čini se da to pomaže, da je to bio onaj dio koji je ranije nedostajao. Kerry je na početku kampanje djelovao drveno, a sad su njegove kćeri pomogle da na površinu izađe njegova ljudska strana, što mu je pomoglo da se približi nekim glasačima."

Doug Wead međutim, upozorava da se usmjeravanje pažnje javnosti na mlađu generaciju može osvetiti, odvlačeći pažnju od kandidatove poruke. No to nije omelo neke od predsjedničkih kandidata. Na primjer, djeca osamnaestog predsjednika, Ulyssesa Granta tijekom 1860-tih uvelike su sudjelovali u kampanji, držeći govore prije njega. U zadnjih pedesetak godina, neke od predsjedničkih obitelji pokušale su zaštiti svoju djecu od oka javnosti. "Jackie Kennedy pozabavila se ovom problematikom i došla do zaključka da su najuspješnija predsjednička djeca ona koja su bila u pozadini, izvan kampanja. Ona se žestoko borila da sačuva privatnost svoje djece. Na njen savjet, Hilary Clinton učinila je isto" - tvrdi Doug Wead.

2000. godine, kćerke predsjednika Busha također nisu bile uključene u kampanju, međutim ove godine Jenna i Barbara Bush sudjeluju u predsjedničkoj utrci, što je, prema gospodinu Weadu, ponukano učešćem Kerryeve djece. On također smatra da djeca kandidata mogu privući glasove nekih birača, posebice tijekom zadnjeg mjeseca pred izbore, međutim da ona nisu odlučujući činilac. Na primjer Ronald Reagan dva je puta pobjedio na izborima unatoč tomu što je u to vrijeme bio u lošim odnosima sa svojom djecom. Na kraju krajeva, kaže on, sam predsjednički kandidat, a ne njegov dopredsjednički kandidat ili njegova obitelj, moraju uvjeriti glasače da je on prava osoba za taj posao.

XS
SM
MD
LG