Linkovi

NYT: Upozorenje proglašeno na temelju informacija starih više godina (3/8/04) - 2004-08-03


U današnjim novinama vidimo da je u protekla četiri dana provedeno i treće ispitivanje javnog mnijenja u vezi s predsjedničkim izborima. Samo dan nakon što je najtiražniji USA Today objavio da je anketa, koju je proveo zajedno s televizijom CNN, pokazala da predsjednik Bush uživa veću podršku od protukandidata Johna Kerryja - 50 posto prema 46 posto – današnji Washington Post objavljuje drukčije rezultate.

Anketa koju je proveo zajedno s televizijom ABC, pokazuje da senator Kerry uživa podršku 50 posto Amerikanaca, dok Busha podržava 44 posto ispitanih. Ista je anketa zaključila da je nakon konvencije Demokratske stranke, popularnost senatora Kerrya povećana za 2 posto, a Busheva smanjena za isti postotak.

New York Times objavljuje da je - kako kaže u naslovu – “Stupanj opasnosti povećan na temelju više godina starih podataka”. “Mnoge od informacija koje su navele vlasti da proglase povećani stupanj opasnosti od terorizma za niz velikih financijskih institucija – stare su tri ili četiri godine” – piše njujorški list pozivajući se na obavještajne i policijske izvore. Oni navode da “još nisu otkriveni konkretni podaci o tome da su i dalje u toku terorističko planiranje i pripremno promatranje istih objekata”.

Isti izvori – nastavlja New York Times – tvrde, međutim, da su i te stare informacije značajne i zabrinjavajuće, te da je poznato da je “…al Qaida često napadala nekoliko godina nakon što su njeni operativci započeli promatranje ciljanih objekata.” Izvještaj s gotovo istim tvrdnjama objavljuje i Washington Post s tim što već u naslovu precizira da podaci korišteni za najnovije povećanje stupnja ugroženosti datiraju od prije 11. rujna 2001.godine.

XS
SM
MD
LG