Linkovi

Bush i Kerry razmjenjuju kritike po pitanju sigurnosti (3/8/04) - 2004-08-03


Demokratski predsjednički kandidat John Kerry kritizira predsjednika Busha da presporo provodi mjere sigurnosti koje je nedavno zatražila posebna komisija koja je ispitivala terorističke napade 2001.godine. Senator Kerry i predsjednik Bush iskoristili su javne nastupe tijekom proteklog dana da bi se međusobno kritizirali u vezi sa sigurnosnim pitanjima.

U predizbornom govoru u saveznoj državi Michigan, senator Kerry je pozdravio odluku predsjednika Busha da prihvati neke od preporuka komisije koja je istraživala terorističke napade, uključujući i odluku o stavljanju svih obavještajnih službi pod nadzor novog državnog direktora za obavještajni rad. Demokratski predsjednički kandidat, međutim, kritizira gospodina Busha da presporo poduzima nužne mjere.

“Ukoliko bi predsjednik imao osjećaj hitnosti stvaranja položaja direktora za obavještajni rad, te jačanja američke sigurnosti, on bi odmah vratio Kongres s odmora i obavio posao. To trebamo učiniti. To je hitni posao koji treba učiniti da bi Amerika bila što je moguće sigurnija. Upravo proglašeni povišeni stupanj opasnosti od terorizma naglašava potrebu da – ukoliko to ozbiljno shvaćamo – učinimo sve moguće kako bi učinili zemlju što je moguće sigurnijom. Vrijeme za akciju je sad, a ne kasnije.”

Senator Kerry je također rekao da je suglasan s ocjenama da zbog sadašnje američke politike nastaje više novih terorista, no što ih se onemogućava u djelovanju.

“Uvjeren sam, a i drugi duboko vjeruju u to da politika ove administracije rezultira rastom neprijateljskih osjećaja i bijesa usmjerenog ka Sjedinjenim Državama. Obavještajne službe naše zemlje će vam reći - a mogu vam reći jer se ne radi o tajnim podacima – da u medresama, vjerskim školama u kojima se mlade uči terorizmu, predavači koriste naše akcije kao sredstvo novačenja.”

U govoru koji je održao u ružičnjaku Bijele kuće, predsjednik Bush je rekao da on i senator Kerry – jednostavno – imaju drugačija stajališta glede načina vođenja borbe protiv terorizma.

“Da bi smo rješili problem ovih ljudi, moramo ih izvesti pred lice pravde prije no što nas napadnu još jednom. Dakle, mi smo u ofenzivi. Najbolji način zaštite domovine je da ostanemo u ofenzivi. Smiješna je tvrdnja prema kojoj nas sve više ljudi želi napasti zato što su Sjedinjene Države u ofenzivi.”

Na posebnoj tiskovnoj konferenciji, predstojnik predsjednikovog ureda Andrew Card također je odbacio optužbe senatora Kerrya da gospodin Bush nedovoljno brzo poduzima mjere zaštite Sjedinjenih Država od potencijalnih terorističkih napada.

XS
SM
MD
LG