Linkovi

Plan o napadu al-Qaide otkriven tijekom racije u Pakistanu  (2/8/04) - 2004-08-02


Proglašenje povećanog stupnja opasnosti od terorističkih napada na financijske ustavove New Yorka i Washingtona, tema je koja privlači najviše pažnje u današnjim američkim novinama.… Informacije otkrivene u američko-pakistanskoj raciji na jednu al-Qaidinu ćeliju pokazuju da al-Qaida nastavlja planirati operacije i nastavlja promatranje objekata unutar Sjedinjenih Država – piše Washington Post i dodaje: “Taj zaključak ide u prilog upozorenjima da al-Qaida ima operativce unutar Sjedinjenih Država, te da su financijske ustanove i dalje na vrhu popisa glavnih meta te terorističke mreže.”

New York Times ističe da jučerašnje upozorenje ministra domovinske sigurnosti uznemirava više od ranijih zbog toga što su informacije o opasnostima “neuobičajeno konkretne”. Prilikom ranijih upozorenja na terorističku opasnost, kritičari su povremeno optuživali Bushevu administraciju da preuveličava opasnost s ciljem ubiranja političkih bodova. Ovog puta, više je uglednih demokratskih političara s punom ozbiljnošću pristupilo upozorenjima. Ovog puta – nastavlja njujorški list –prikupljene informacije se nisu temeljile samo na praćenju komuniciranja osumnjičenih preko interneta. Obavještajce najviše brine to što su otkriveni indikatori da su suradnici al-Qaide promatrali i pratili funkcioniranje važnih financijskih institucija” – piše New York Times.

Los Angeles Times smatra da je sve uočljivije da Iran služi kao skrovište al-Qaidinih operativaca koji pripremaju napade u Europi i na Srednjem istoku. Pozivajući se na obavještajne izvore u Francuskoj, Italiji i Španjolskoj, list navodi da službeni Iran, odnosno njegova umjerena vlada zbilja nisu izravno uključeni u pružanje utočišta teroristima, ali taj dio posla obavlja “država u državi” – odnosno Islamska revolucionarna garda – Pasdarani. Europske službe smatraju da je Iran naizmjenice tolerirao i obuzdavao al-Qaidu zato što je ta skupina korisno oružje iranskih geopolitičkih interesa u susjednom Iraku, te protiv ključnih neprijatelja: Sjedinjenih Država, Izraela i Saudijske Arabije – piše Los Angeles Times.

XS
SM
MD
LG