Linkovi

Američki turisti u ACI marini Split (3/8/04) - 2004-08-02


Posljednji tjedan srpnja donio je dugo očekivani porast broja turista na cijelom Jadranu osim u zadarskoj županiji u kojoj je i dalje u padu broj gostiju u odnosu na lanjsku godinu. Dobrim se statistikama može pohvaliti i ACI marina Split koja bilježi veći broj uplovljavanja nego u isto vrijeme prošle godine. U splitsku ACI marinu sa svojim brodovima uplovljavaju i američki nautičari.

U prosjeku svake sezone Hrvatska uprihodi od nautičkog turizma oko 700 milijuna dolara. ACI marina Split jedna je od najvećih u sustavu 21 ACI marine u Hrvatskoj.

Splitska marina posjeduje 330 vezova u moru i 60 vezova na kopnu. O aktualnostima iz ACI marine Split za Glas Amerike je izvijestio njezin direktor Edo Karuza.

“ Mi ovog trenutka bilježimo blagi porast posjete i to za oko 6 posto veći broj uplovljenja nego prošle poslovne godine i mislim da ćemo taj trend zadržati do listopada.”

U ACI marini trenutačno je najviše brodova pod hrvatskom zastavom, na drugom mjestu su brodovi iz Velike Britanije, potom Austrije, te plovila iz Sjedinjenih Američkih Država. O tome Edo Karuza kaže: “Značajno se povećao broj brodova iz SAD-a, a to je u ovom trenutku negdje oko četrdesetak brodova za mjesec srpanj dok je broj brodova iz SAD-a u splitskoj marini na godišnjem vezu negdje oko 23. On varira i ima tendenciju povećanja”.

ACI marina u Splitu ima veću mogućnost sidrenja velikih jahti izmeću 20 i 60 metara nego što je to slučaj sa ostalim ACI marinama u Hrvatskoj. Takvi brodovi dolaze najčešće iz SAD-a. Samo u lipnju bilo je 103 uplovljavanja brodova preko 20 metara, kaže Edo Karuza, direktor ACI marine Split.

“Na tim brodovima koji posjećuju Hrvatsku i koji su posjetili marinu Split je veliki broj stranih državljana, a najčešće su to državljani SAD-a. Mislim da se radi o izuzetno bogatim ljudima koji predstavljaju vrh poslovnog svijeta SAD-a," istaknuo je prvi čovjek splitske ACI marine.

Američki bračni par iz Virginia Beacha, Walter i Tracey Page nalaze se u hrvatskim vodama već cijeli mjesec. U ACI marinu Split sa brodom Marni uplovili su koncem srpnja gdje su se zadržali nekoliko dana. U Hrvatskoj namjeravaju ostati još dva mjeseca i ploviti prema sjevernom Jadranu. Prije toga su posjetili Brač, Hvar, Lastovo, Korčulu i Mljet. Walter Page, kapetan broda Marni na sidru u splitskoj marini ACI, kazao nam je: “Volimo Hrvatsku! Putovali smo uz obalu i posjetili otoke. Još nismo bili na “pravom kopnu”. Jako je lijepo ovdje u Splitu."

O djelatnicima ACI marine u Splitu gospodin Page je rekao: “Svi su bili korisni i prijateljski se odnose prema nama. Servis u marini je na visokoj razini usluge, od kapetana marine do djelatnika u luci. Jeli smo nekoliko puta u gradu i hrana je izvrsna. Hrvatska je lijepa zemlja kao i ljudi. Uživamo u jedrenju kao i kupanju. More je prekrasno."

Njegova supruga Tracey Page o boravku u marini ACI, Splitu i Hrvatskoj priča: “ Prije svega marina je čista, a to je za mene jako važno, a razgledajući Split oduševile su me spomeničke vrednote!

Moje prve impresije o ljudima u Hrvatskoj? Osjeća se mladost koja lijepo izgleda i vole pjevati. Lako komuniciraju i svi govore engleski. Mogla bih ponovo doći u Split i osjećam se jako ugodno u Hrvatskoj," kazala je gospođa Page.

XS
SM
MD
LG