Linkovi

U Washingtonu, New Yorku i Newarku uvedene stroge mjere sigurnosti (2/8/04) - 2004-08-01


U New Yorku, Washingtonu i Newarku u saveznoj državi New Jersey na snazi su strože mjere sigurnosti, nakon što je vlada upozorila na mogućnost da al-Qaida planira napade na vodeće financijske institucije u tim gradovima. Dokumenti nedavno zaplijenjeni u prepadu na jednu ćeliju al-Qaide u Pakistanu pokazuju da su al-Qaidini operativci godinama pripremali napade na pet meta – zgradu finacijske korporacije Citigroup i burzu u New Yorku, Međunarodni monetarni fond i Svjetsku banku u Washingtonu i sjedište financijske korporacije Prudential Financial u Newarku.

Ministar domovinske sigurnosti Tom Ridge izjavio je da obavještajni podaci ukazuju da teroristi namjeravaju upotrijebiti eksplozive, moguće automobile- ili kamione-bombe.

U New Yorku – policija je zatvorila jedan od glavnih tunela koji vode na Manhattan, te zaustavlja i pretražuje kamione oko Wall Streeta. U Newarku, policajci, naoružani puškama, blokirali su ulice oko sjedišta Prudentiala. U Washingtonu su u blizini sjedišta Svjetske banke i MMF-a aktivirane kamere za nadzor, policija je u taj dio grada uputila pse-tragače za eksplozivima, a uvela je i dodatne kontrole kamiona i drugih vozila.

Odluka o proglašavanju povišenog stupnja opasnosti od terorističkog napada izazvala je različite reakcije među demokratima. Bivši predsjednički kandidat Howard Dean izjavio je da predsjednik Bush, svaki put kada mu ne ide kako treba, "igra na svoju najjaču kartu – terorizam". Iz izbornog stožera senatora Kerrya priopćeno je, međutim, da demokratski predsjednički kandidat u upozorenju ne vidi političku igru, a Bijela je kuća kritike o politiziranju upozorenja odbacila kao besmislicu.

XS
SM
MD
LG