Linkovi

Predsjednički kandidati o Iraku (2/8/04) - 2004-08-01


Jedna od glavnih tema ovogodišnje predizborne kampanje je – Irak. Oba kandidata – i predsjednik Bush i senator John Kerry – obećali su da će zadržati američke snage u toj zemlji sve dok vlast ne preuzme demokratski izabrana iračka vlada. Posebno je zanimljivo da su njihovi stavovi o Iraku doista vrlo slični.

Demokratski predsjednički kandidat, senator John Kerry kritizirao je predsjednika "da je prenaglio u rat protiv Iraka i da nije dobro planirao pristup poslijeratnoj obnovi te zemlje". Ipak, u listopadu 2002, glasao je za rezoluciju, koja je predsjedniku dala ovlast za napad na Irak, ukoliko se Saddam Hussein odbije odreći oružja za masovno uništavanje, kao što se to od njega tražilo nizom rezolucija Ujedinjenih naroda.

John Kerry i danas brani to svoje izjašnjavanje u Senatu, no oštro kritizira administraciju zbog načina na koji je ušla u rat protiv Iraka. Kaže da bi, ako bude izabran za predsjednika, ostavio američke snage u Iraku, ali bi se zalagao za jače angažiranje američkih saveznika na terenu.

"Ovo je trenutak istine u Iraku, ne samo za ovu administraciju, za našu zemlju i za irački narod, već i za cijeli svijet. Ovo nam je možda posljednja šansa da učinimo sve kako treba," rekao je senator Kerry.

On optužuje Bijelu kuću za niz grešaka u Iraku. Međutim, njegova strategija za transformaciju Iraka u demokratsku zemlju, vrlo je slična predsjednikovoj. Oba kandidata naglašavaju važnost prijenosa vlasti Iračanima, poboljšavanje sigurnosne situacije, obnovu infrastrukture i organiziranje izbora krajem sljedeće godine. Ipak, plan senatora Kerrya za Irak razlikuje se od predsjednikovog plana utoliko što senator želi angažirati pomoć saveznika, kao što su Francuska i Njemačka, koje se ne žele uključiti u predsjednikovu koaliciju u Iraku.

"Da bismo postigli uspjeh, moramo internacionalizirati misiju u Iraku, kako vojno, tako i politički. Ne možemo ovisiti samo o američkim naporima," kazao je.

John Kerry vjeruje da bi imenovanje visokog povjerenika za tranziciju u Iraku pomoglo u poboljšavanju odnosa između Washingtona i njegovih europskih saveznika. Ta bi dužnost bila povjerena ne-Amerikancu, kojem bi prioritet bio zadovoljavanje neposrednih potreba Iračana za poslovima, infrastrukturom i javnim uslugama. Bivši glasnogovornik State Departmenta James Rubin, koji je danas vanjskopolitički savjetnik senatora Kerrya, objašnjava.

"Ovakvom diplomatskom podjelom odgovornosti možemo zadobiti podršku NATO saveznika. Senator Kerry vjeruje da, uz odgovarajuće čelništvo, možemo pridobiti saveznike da preuzmu mnogo veću ulogu u Iraku," kaže James Rubin.

Predsjednik Bush također radi na poboljšavanju transatlantskih odnosa. U lipnju je sudjelovao na summitu NATO saveza u Istanbulu, na kojem se razgovaralo o ulozi saveza u Iraku. Na kraju je NATO ponudio pomoć u obučavanju novih iračkih snaga sigurnosti, ali je odbio uputiti svoje snage u Irak. Ipak, predsjednik Bush siguran je da njegova administracija može zadobiti međunarodnu podršku za obnovu Iraka.

"Unatoč prethodnim neslaganjima, većina zemalja pokazala je spremnost da podrži uspjeh slobodnog Iraka. Uvjeren sam da će preuzeti i dio odgovornosti u ostvarivanju tog uspjeha," kazao je.

Prema predsjedniku Bushu, uspjeh u Iraku ovisi o dva ključna elementa: poražavanju pobunjenika i obuci nove iračke vojske i policije. Predsjednik kaže da će u tom ključnu ulogu igrati američke snage. Stoga će u Iraku do daljnjega ostati oko 138 tisuća američkih vojnika.

"General Abizaid i drugi zapovjednici u Iraku neprestano ocjenjuju koliko im vojnika treba da bi obavili svoju misiju. Ukoliko im budu trebala pojačanja, poslat ću im još vojnika," izjavio je.

Predsjednik Bush dodaje da će koalicijske snage također predati veći dio ovlasti iračkoj vojsci, policiji i pograničnoj službi. Već se počeo provoditi i program za ubrzanu obuku iračkih snaga sigurnosti.

"Uspješne borbene postrojbe moraju imati osjećaj povezanosti. Zato smo produžili i intenzivirali obuku iračkih snaga. Uspješne postrojbe moraju znati da se bore za budućnost svoje zemlje, a ne za neku okupacijsku silu. Zato vodimo računa da iračke snage budu pod iračkim lancem zapovijedanja," rekao je.

Predsjednik Bush i senator Kerry tvrde da se neuspjeh u Iraku ne može dozvoliti. Ukoliko Sjedinjene Države ne uspiju transformirati Irak u stabilnu i sigurnu demokratsku zemlju, kažu oba predsjednička kandidata, tada će američki prestiž u svijetu pretrpjeti nenadoknadivu štetu, a to ne želi nitko.

XS
SM
MD
LG