Linkovi

Film tjedna: 'Mandžurijski kandidat' (2/8/04) - 2004-08-01


U okruženju stvarnih dolazećih predsjedničkih izbora, u američka je kina stigao novi politički triler. Temeljen na klasiku iz ranih šezdesetih godina, "The Manchurian Candidate – Mandžurijski kandidat" isprepliće izmišljenu predizbornu predsjedničku kampanju s urotom za preuzimanjem kontrole nad američkom vladom.

Štogod se dogodilo časniku Benu Marcu i njegovim vojnicima, u Kuvajtu za prvog Zaljevskog rata, to je nešto što on ne može objasniti; no, i njemu i drugim preživjelima iz te misije to 'nešto' donosi stalne noćne more.

Junak te misije je narednik Raymond Shaw, sada kongresmen i dopredsjednički kandidat svoje stranke. Marco, pak, dolazi do uvjerenja da su, umjesto da su se borili, sudionici misije bili zarobljeni i izloženi elektroničkom 'pranju mozga' - ugrađene su im napravice koje njihov um stavljaju pod nečiju tuđu kontrolu.

Jesu li to samo naklapanja Bena Marca dok on tone sve dublje u paranoju ... ili je on otkrio zavjeru ogromne međunarodne korporacije "Manchurian Global" da progura kroz izbore svog vlastitog kandidata? Priča filma temelji se na romanu Richarda Condona, a prvi se puta na velikom ekranu našla 1962. godine, na vrhuncu Hladnog rata. Tada je ulogu Bena Marca tumačio Frank Sinatra; u novoj verziji, kapetana koji možda pati od deluzija, ali ne dozvoljava da se njegova zabrinutost ignorira, igra Denzel Washington.

"Nikada nisam pročitao ništa nalik tome. To je vrlo kompliciran i krajnje inteligentan scenarij. Trebao sam ga pročitati nekoliko puta. Već i prva verzija koju sam pročitao je bila stvarno jako složena, ali odlična," kaže ovaj popularni glumac.

Redatelj i producent filma Jonathan Demme kaže se njegov film po zapletu razlikuje od originala. Primjerice, urotnici u filmu iz 1962. bili su komunisti, a ne korporacija; Demme, međutim, vjeruje da je srž teme jednako relevantna danas kao što je bila prije više od 40 godina.

Krajem pedesetih i početkom šezdesetih, mi smo bili zemlja obuzeta strahom - strahom od Rusije i Kine, od komunizma i od projektila usmjerenih na nas. To nije bila paranoja, to je bio STRAH. Sada je ponovno naša zemlja obuzeta najjačim mogućim strahom, a mene je fasciniralo to da su jednako zlokobne kao i naši neprijatelji i multinacionalne korporacije koje uvijek profitiraju od rata.

Meryl Streep glumi moćnu i agresivnu konzervativnu senatoricu koja vjeruje da su veze s korporacijama neophodne za zaštitu američke sigurnosti.

"Pogledajte kako je stvarnost požurila da bi uhvatila korak s našim filmom. Dugo je trebalo da bi ovaj film bio snimljen, ali, na izvjestan način, postoji sinhroniziranost s onim što se danas događa," kaže Streep.

Neki kritički glasovi primjećuju da je film politički motiviran, da je zamišljena korporacija "Manchurian Global" gotovo neskrivena referenca na istinske multinacionalne korporacije i njihove navodne veze s najvišim vladinim dužnosnicima. Denzel Washington kaže da je svrha filma - zabava, a ne provokacija.

"Ipak je to samo film … ako navede ljude na promišljanje - još bolje. Barem će se sami odlučiti što i kako, a ne da prođu kroz 'ispiranje mozga'", kaže Washington.

U filmu "Mandžurijski kandidat" Liev Schreiber igra kongresmena Shawa, a Jon Voight jednog pacifističkog senatora. Slušamo skladbu "Fortunate Son", u izvedbi Wyclefa Jeana, s albuma s glazbom iz tog filma.

XS
SM
MD
LG