Linkovi

Prisilno planiranje obitelji u Kini (2/8/04) - 2004-08-01


Sjedinjene Države odlučno podržavaju dobrovoljno planiranje obitelji, no ne podržavaju prisilne metode planiranja obitelji. Zato su Sjedinjene Države odlučile uskratiti financijsku pomoć Fondu Ujedinjenih naroda za stanovništvo, iako taj fond obavlja mnoge korisne zadatke diljem svijeta.

No, u Kini, rekao je glasnogovornik američkog Državnog tajništva Richard Boucher, neke od aktivnosti Fonda pomogle su programima za prisilno planiranje obitelji, koji uključuju i prisilne pobačaje.

"Okolnosti njihovog poslovanja su takve da zapravo pomažu kineskim vlastima u provođenju tih programa. Ti kineski programi uključuju i kazne, koje zapravo predstavljaju prisilu. Stoga smatramo da bismo, financiranjem tih programa, neizravno pomagali Kinezima u poboljšavanju njihovog upravljanja programima koji dovode do prisilnih pobačaja, što je našim zakonom zabranjeno," rekao je gospodin Boucher.

Usvojen u Kongresu 1985, Kemp-Kastenov amandman zabranjuje isplatu američke pomoći bilo kojoj agenciji koja "podržava ili sudjeluje u upravljanju nekim programom prisilnih pobačaja ili sterilizacije protiv volje pacijenta." Državni tajnik Colin Powell zaključio je 2002. da se ta ograničenja odnose i na Fond Ujedinjenih naroda za stanovništvo. Za sada, rekao je gospodin Boucher, Fond nije proveo potrebne promjene.

"Mnogo smo puta razgovarali s Kinezima o ukidanju kazni i programa, odnosno zakona i prakse koji, vjerujemo, dovode do prisilnih pobačaja. No, situacija je gotovo ista kakva je bila u ranijim godinama," rekao je.

34 milijuna dolara koje su Sjedinjene Države uskratile Fondu Ujedinjenih naroda za stanovništvo samo su mali udio ukupne američke pomoći ženama i djeci. Sjedinjene Države i dalje su najveći svjetski donator pomoći za poboljšavanje zdravlja žena i djece. Ove godine, Agencija Sjedinjenih Država za međunarodni razvoj isplatit će više od milijardu i 800 milijuna dolara pomoći kroz svoje programe za preživljavanje djece i zdravstvo. Više od 400 milijuna dolara iz te pomoći bit će utrošeno za reproduktivno zdravstvo, uključujući i dobrovoljno planiranje obitelji.

XS
SM
MD
LG