Linkovi

Izvješće komisije 9/11 - roman iz stvarnog života (1/8/04) - 2004-07-31


Da je izvješće neovisnog povjerenstva koje je istraživalo okolnosti terorističkih napada na Sjedinjene Države tiskano u vidu romana nitko ne bi povjerovao u fabulu. No ovaj roman odigrao se u stvarnom životu.

Povjerenstvo koje je istraživalo okolnosti terorističkih napada na Sjedinjene Države, 11. rujna 2001. godine, imalo je težak zadatak: razotkriti misteriju i iznjeti priču na logičan i razumljiv način. Mjesecima su se, uz medijski spektakl, održavala javna svjedočenja na kojima su svjedoci pokušavali pojasniti kako je došlo do tragedije i zašto je nisu uspjeli spriječiti. Nakon više od godine rada izvješće je objavljeno, tiskano i, u međuvremenu, postalo je izdavački fenomen. Svega deset dana nakon objavljivanja ova je knjiga postala bestseller i to posve zasluženo, ocjenjuje kritičar Washington Posta.

Temeljito prikupljenje činjenice čine terorističke napadena Sjedinjene Države još šokantnijima naročito ako se izvješće čita kao triler u kojem se likovi primiču kulminaciji događaja tog prekrasnog, sunčanog jutra 11. rujna 2001. godine. Dojmljivost izvješća leži u njegovoj narativnoj snazi. Prepričavanjem sitnih, sporednih priča ono daje drugačiji pogled na veliku priču. Može se vidjeti svo zlo otmičara, hamletovska neodlučnost dužnosnika američke vlade, hrabrost vatrogasaca uslijed nastalog kaosa…

Izvješće dobija na pouzdanosti jer predstavlja kompilaciju nekih od najpovjerljivijih informacija koje je prikupila američka vlada. Izvješća Warrenove komisije, koja je istraživala ubojstvo predsjednika Johna Fitzgeralda Kennedya, bilo je od samog početka neuvjerljivo djelom i zato što su autori prikrili tajne koje su doznali, a druge su ignorirali. Ovo izvješće, s druge strane, ima opsežnost koja će, kako se čini, izdržati test vremena.

Premda se, u međuvremenu, mogu pojaviti neke druge činjenice o terorstičkim napadima na Sjedinjene Države one neće potkopati temeljni integritet objavljenog izvješća. Ono će možda postati povijest koja će se čitati i koju će pamtiti buduće generacije Amerikanaca. Kao što je jednom rečeno: čitatelj se osjeća kao da se stvari nisu ni mogle drugačije dogoditi nego na način opisan u knjizi.

Međutim, kritičari kažu da izvješće o terorističkim napadima na Sjedinjene Države ima i svoje slabosti. Naime, u bilo kojem narativnom djelu čitatelj želi razumijeti motive likova. Premda se u izvješću iznose neki podaci u vezi islamskog ekstremizma, nema odgovora na pitanje što je navelo Muhameda Attu, sina egipatskog odvjetnika iz srednjeg sloja, da se pretvori u ljudski projektil. Čudno je i to da se u izvješću gotovo i ne spominje arapsko-izraelski sukob kao izvor napetosti na Srednjem istoku. Među preporukama povjerenstva nema ni poziva da se preispita uloga Sjedinjenih Država u srednjo-istočnim mirovnim pregovorima, piše u Washington Postu.

XS
SM
MD
LG