Linkovi

Oslobođena kubanska disidentica (1/8/04) - 2004-07-31


Kubanske vlasti putsile su na slobodu istaknutu političku zatvorenicu Martu Beatriz Roque iz zdravstvenih razloga. Ona je jedna od 75 pro-demokratskih aktivista koji su osuđeni na dugačke kazne zatvora u sklopu vladinog udara na disidente.

Gospođa Roque bila je osuđena na 20 godina zatvora na temelju prenapuhanih optužbi. Ona ima srčane probleme i dijabetes, a u zatvoru je izgubila desetak kilograma. Zatvorski su uvjeti, kaže ona, nehumani i izrazito nehigijenski. “Ne postoji zahod već samo rupa na podu. Ima puno insekata i ogromnih štakora”, kaže ona. Gospođa Roque uopće nije trebala biti optužena. Evo što je rekao glasnogovornik američkog Državnog tajništva Steven Pike.

"Kao niz drugih zatvorenika, koji su zatočeni u Castrov Gulag, samo zato što misle drugačije, ona nije imala odgovarajuću medicinsku skrb. Kao što je uobičajeno, Castrova vlada pustila je jednog aktivista na slobodu tek kad je pogoršanje njenog zdravstvenog stanja počelo predstavljati problem. "

Istodobno, kubanske vlasti su pooštrile tretman prema drugim političkim zatvorenicima, uključujući lječnika Oscara Eliasa Bisceta. Osuđen na 25 godina zatvora doktor Biscet, kako se javlja, štrajka glađu u samici. Štrajk glađu započeo je priključivši se drugim zatvorenicima u iskazivanju građanskog neposluha i uzvikivanju slogana: Dolje s Castrovom kominističkom diktaturom”.

Sjedinjene Države su se priključile Organizaciji američkih država, Europskoj uniji i mnogim drugim međunarodnim organizacijama koje su pozvale kubansku vladu da trenutno pusti na slobodu doktora Bisceta i sve druge političke zatvorenike te da humanitarnim organizacijama dopusti nadgledanje uvjeta u zatvorima.

Bitku za slobodu na Kubi vode hrabre žene i muškarci poput Marte Beatriz Roque i liječnika Oscara Eliasa Bisceta. Sjedinjene Države su odlučne dati im nadu u njihovoj borbi protiv Castrovog totalitarnog sustava. Sa svoje strane Marta Betriz Roque kaže da nema namjeru otići s Kube. “Nije na meni da odem s Kube. Trebaju otići oni koji nanose štetu zemlji. Borim se za svoj narod i nastavit ću se boriti sve do smrti”, kaže Marta Beatriz Roque.

XS
SM
MD
LG