Linkovi

Može li se vjerovati zarobljenim pripadnicima al-Qaide? (31/7/04) - 2004-07-31


New York Times piše da je visoki operativac al-Qaide, uhićen u Pakistanu nekoliko mjeseci nakon terorističkih napada na Sjedinjene Države, bio glavni izvor podataka da je Irak članovima al-Qaide osigurao uvježbavanje kemijskim i biološkim oružjem. Ibn al-Shaykh al-Libi, član užeg kruga oko Osame bin Ladena, povukao je takve tvrdnje prošle godine, ali ne prije nego li su isto izrekli predsjednik Bush, dopredsjednik Dick Cheney, državni tajnik Colin Powell i drugi visoki dužnosnici Bushove administracije.

Libi se i dalje nalazi pod kontrolom Središnje obavještajne službe, CIA-e u neimenovanom centru za ispitivanje. Nakon što je dotični povukao svoje tvrdnje o vezi Iraka i al-Qaide nameću se nova pitanja o vrijednosti obavještajnih podataka prikupljenih od Libija i njemu sličnih, piše New York Times. Djelatnici obavještajnih agencija nisu točno rekli kada je Libi promjenio svoj iskaz te upozoravaju da ne mogu sa sigurnošću reći koja je od njegovih tvrdnji istinita, a koja ne. Oni, također, nisu htjeli spekulirati je li ih Libi namjerno naveo na krivi trag govoreći im ono što su htjeli čuti, stoji u New York Timesu.

Washington Post se osvrće na – kako stoji u naslovu – zaboravljene žrtve rata u Iraku, a to su civilni djelatnici. Najmanje 110 uposlenika raznih američkih tvrtki poginulo je u Iraku, izvještava washingtonski dnevnik dodajući, za uposredbu, da je u Pustinjskoj oluji 1991. godine poginulo svega sedam civilnih djelatnika.

XS
SM
MD
LG