Linkovi

Američki gospodarski rast u drugom tromjesečju manji od očekivanog (31/7/04) - 2004-07-30


Američko gospodarstvo raslo je u drugom tromjesečju po stopi od samo 3 posto, što je gotovo dramatično usporavanje u odnosu na prošlu godinu. Istovremeno je potrošnja pala na najnižu razinu od 2001. godine. Prema današnjim podacima Ministarstva trgovine, ukupni domaći proizvod pao je u drugom kvartalu za 1 posto u odnosu na prvo tromjesečje. Ovo je iznenadilo mnoge analitičare koji su vjerovali da će rast u tom razdoblju iznositi oko 3,8 posto.

***

Kamatne stope na stambene zajmove koje su se smanjivale pet tjedana za redom ovaj su tjedan izmijenile taj trend i počele rasti, tako da je prosječna stopa na hipotekarni zajam od trideset godina premašila 6 posto. Ovogodišnja najviša stopa zabilježena je sredinom svibnja kad su se kamate popele na 6,34 posto.

***

Cijene nafte na svjetskim tržištima opet dosežu rekordne razine, dok se trgovci boje da proizvođači neće uspjeti proizvesti dovoljno ovog energenta zbog sve veće potražnje i problema s ruskim naftnim divom Yukosom. Cijena nafte koja će se isporučivati u rujnu dostigla je novu najvišu razinu od 43 dolara i 34 centa po barelu. Međutim, ako se taj iznos prilagodi stopi inflacije, cijena nafte na svjetskim tržištima i dalje je znatno ispod one sedamdesetih godina prošlog stoljeća kad je došlo do 'velikog naftnog šoka'.

XS
SM
MD
LG