Linkovi

Kerry: Amerika neće ratovati kada to želi, nego samo kada to mora (30/7/04) - 2004-07-30


Amerika mora ponovno postati zvijezda vodilja svijeta – izjavio je senator John Kerry, prihvacajuci predsjednicku nominaciju Demokratske stranke na dolazecim predsjednickim izborima u studenome.

U prigodnom govoru tisucama odusevljenih pristasa u prepunoj dvorani Fleet Centra u Bostonu, senator Kerry je americkim glasacima porucio da su pred njima najvazniji izbori njihovog zivota. “Na kocki je mnogo toga,” rekao je, dodajuci: “Mi smo u ratu – u globalnom ratu protiv terorizma koji vodimo protiv neprijatelja kakvog prije nismo susreli.”

Izlazuci javnosti svoju strategiju za – citiram – Ameriku snazniju na domacem i vise postovanu na medjunarodnom planu – senator Kerry je podrobnije govorio i o svojem vidjenju americke vanjske politike. “Kao predsjednik, vratit cu se staroj tradiciji – Amerika nece ratovati kada to zeli, nego samo kada to mora,” rekao je senator.

Predsjednicki kandidat Demokratske stranke, inace odlikovani vijetnamski veteran, kazao je: “Branio sam ovu zemlju kao mladic i branit cu je kao predsjednik. Necu okolisati upotrebijebiti silu kada to bude potrebno. Na svaki napad odgovorit cu odlucno i nikada necu niti jednoj drugoj zemlji ili medjunarodnoj instituciji dati veto nad nasom nacionalnom sigurnoscu”- rekao je, u govoru kojim je zelio pokazati da je spreman ne samo za Bijelu kucu, vec i za duznost vrhovnog zapovjednika americkih oruzanih snaga.

Senator Kerry je istaknuo da Amerika treba “snazniju vojsku, ali i snaznije saveze” da bi pobijedila teroriste, naglasivsi tako sov. Takodjer je najavio hitnu reformu americkih obavjestajnih sluzbi i obecao da ce odmah provesti nedavno objavljene preporuke komisije koja je istrazivala teroristicke napade na New York i Washington.

Govoreci o unutarnjopolitickim temama, senator Kerry se posebno osvrnuo na ekonomska pitanja. “Place padaju, zdravstvena skrb je sve skuplja, a srednja klasa sve manja,” kazao je, obecavajuci glasacima bolju buducnost i vecu disciplinu u uravnotezivanju drzavnog proracuna.

Kerryjevo prihvacanje demokratske predsjednicke nominacije oznacilo je kulminaciju cetverodnevne konvencije Demokratske stranke u Bostonu. Tijekom posljednje veceri konvencije stranackim delegatima i aktivistima obratili su se i drugi istaknuti demokrati, ukljucujuci bivsu drzavnu tajnicu Madeleine Albright i bivseg glavnog zapovjednika NATO snaga, generala Wesleya Clarka.

Proces nominacije priveden je kraju u slavljenickom raspolozenju, uz konfete, glazbu i vise od stotinu tisuca crvenih, bijelih i plavih balona koji su ispratili demokratski kandidatski dvojac Kerry-Edwards na put od preko sedam tisuca kilometara, na kojem ce od istocne do zapadne obale glasacima predstavljati svoju predizbornu platformu. Republikanska stranka odrzat ce svoju konvenciju, na kojoj ce istaknuti svoje kandidate krajem sljedeceg mjeseca u New Yorku.

XS
SM
MD
LG