Linkovi

Kucinich:  Senator Kerry razumije što se dogadja u Hrvatskoj (30/7/04) - 2004-07-30


Zastupnik iz Ohia Dennis Kucinich bio je jedan od suparnika Johna Kerrya u borbi za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke. U ekskluzivnom intervjuu našoj novinarki Andrei Tadić u Fleet centru u Bostonu, Dennis Kuchinich objašnjava što mu znače njegovi hrvatski korijeni:

Kucinich: "Najprije bih želio sve pozdraviti: Dobra večer, braćo i sestre… " - kaže Kucinich na hrvatskom jeziku i nastavlja: "O Johnu Kerryu želio bih reći slijedeće: on će kao predsjednik imati i sofistikacije i senzibiliteta prema svim svjetskim područjima. S njim se može o svemu razgovarati. Može se razgovarati i o Hrvatskoj, o njenom gospodarskom napretku, kao i o njenim problemima."

Tadić: Koliko ste svjesni svojih korijena, koliku oni ulogu igraju u vašem životu?

Kucinich: "Uvijek sam svjestan toga tko sam. Ponosan sam što sam Hrvat. Povezan sam sa starom tradicijom i običajima iz stare zemlje i vrlo me zanimaju stvari koje se dogadjaju u tom dijelu svijeta. Moj djed, John Kucinich došao je iz Hrvatske. Stalo mi je da u toj regiji vlada mir. Stalo mi je do toga da se tamo ostvaruje napredak i da ljudi budu sigurni. Uvijek mislim na to što se događa u staroj domovini."

Tadić: Što Hrvatska može ponuditi Americi?

Kucinich: "Hrvatska može Americi ponuditi koncept ljepote, razumijevanje ljepote. Hrvatska je jedna od najljepših zemalja na svijetu. Ima prekrasnu prirodu – otoci su jedni od najljepših na čitavom svijetu. Iz hrvatskog se primjera može naučiti kako cijeniti borbu – jer, Hrvati su prolazili kroz mnoge, duge borbe – ponekad samo kako bi preživjeli. Hrvatska stoga može ponuditi i primjer kako preživjeti – jer, Hrvati znaju da, bez obzira koliko stvari ponekad izgledale složene i teške, znaju da je bitno neprestano, svakodnevno ustrajati na njihovom rješavanju. Kao Amerikanac hrvatskog podrijetla, osobno ću učiniti sve što mogu da podržim Hrvatsku i da ona uvijek bude priznata kao jedna važna zemlja u svijetu, a također se nadam da ćemo ostvariti i trgovinske odnose koje će koristiti objema zemljama" – rekao je donedavni kandidat za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke, kongresman iz Ohia, Dennis Kuchinich u ekskluzivnom razgovoru za Glas Amerike.

XS
SM
MD
LG