Linkovi

Otmice u Iraku (30/7/04) - 2004-07-30


Teroristički pokušaji potkopavanja nove iralčke vlade nastavljaju uključivati brutalnu taktiku. Oni sada otimaju i ubijaju civile što potvrdjuje podatak da se od travnja dvadesetak zemalja moralo nositi s otmicama njihovih državljana u Iraku. Samo prošlog tjedna oteti su državljani Indije, Kenije, Egipta, Pakistana i Jordana. Obrasci su poznati, netko biva otet, zatim se obavljuje video u kojem teroristi prijete ubojstvom taoca i postavljaju zahtjeve. Neki taoci su bili pušteni na slobodu, ali najmanje šest ih je ubijeno od čega četvoro odrubljivanjem glave.

Premda je zbog otmica nekoliko zemalja koalicije bilo pod pritiskom da promjene svoju političku podrške Iraku, koalicija je i dalje snažna. Američki državni tajnik Colin Powell kaže da je pogrešno da članovi koalicije popuštaju pod terorističkim zahtjevima. Mađarska je uputila tri tisuće vojnika u Irak. Tijekom posjete Budimpešti gospodin Powell pozvao je koalicijske saveznike da nastave pomagati Iračanima u obnovi njihove zemlje. On kaže da teroristi i ostaci diktature Saddama Husseina moraju biti zaustavljeni: "Ovakve akcije ne smiju biti uspješne nigdje u 21. stoljeću, a naročito ne u Iraku. Popuštanje pod ovakvom vrstom prijetnje samo potiče na daljnje otmice i otežava situaciju. U ovim teškim vremenima moramo ostati postojani i ponosni smo što su naši koalicijski partneri ostali upravo takvi".

“Demokracija je teška”, kaže državni tajnik Powell. “Demokracija je opasna. I ovo nije vrijeme da pokažemo naše slabosti. Ne smijemo dozvoliti pobunjenicima, onima koji će koristiti bombe, otmice i koji će odrubljivati glave, da trijumfiraju. Na sreću, većina članova koalicije u Iraku slaže se s tim.

XS
SM
MD
LG