Linkovi

Napad na slobode u Bjelorusiji (31/7/04) - 2004-07-30


Bjeloruska vlada pokrenula je još jedan napad na akademsku slobodu, pravo okupljanja i slobodu medija. 21. srpnja vlada predsjednika Aleksandra Lukašenka informirala je Europsko sveučilište humanitarnih znanosti da prekida ugovor o iznajmljivanju glavne zgrade. Istodobno, vlada je pokušala prisiliti rektora sveučilišta na ostavku. Ove čvrstorukaške mjere ugrožavaju budućnost ove obrazovne institucije te njen doprinos intelektualnom životu i akademskoj slobodi u Bjelorusiji.

Istog dana bjeloruska policija je upotrijebila pretjeranu silu kako bi rastjerala veću skupinu prodemokratskih aktivista u glavnom gradu Minsku koji su se okupili na desetu godišnjicu dolaska na vlast opresivnog režima predsjednika Lukašenka. Tom je prilikom više desetaka ljudi uhićeno kada su pokušali istaknuti transparente. Druge je policija utjerala u autobuse te ih je odvezla izvan grada gdje su pretučeni ili im se prijetilo, a nekima su uzeti i osobni predmeti poput nakita i ručnih satova.

Ruska državna televizija prenosila je prosvjed, a nedugo nakon toga vlasti su zatvorile dopisništvo Televizije Rusije optužujući uredništvo za pretjerivanje u ocjenjivanju brojnosti skupa premda su drugi izvori u neovisnim medijima iznjeli slične procjene. Novinar Televizije Rusije Dimitri Petrov prakticirao je svoje pravo na slobodu govora i izvještavanja. Izvještavajući o raspletu događaja on je ispunjavao svoju novinarsku odgovornost. Pa, ipak bjeloruske vlasti oduzele su mu akreditaciju zbog – kako je priopćeno – “teškog iskrivljavanja činjenica”.

Najnovija djela represije pokazuju da bjeloruska vlada nije ozbiljna kad je u pitanju izgradanja demokratskog društva. Nadia Diuk iz Nacionalne zaklade za demokraciju kaže:

"Slobodan pristup neovisnim i objektivnim informacijama prvi je stupanj bilo kojeg društva koje želi uspostaviti demokraciju. Čini se da se Bjelorusija kreće u suprotnom smjeru zato što se javnost nalazi u informativnoj blokadi."

Teško je vidjeti kako se Bjelorusija može više integrirati u Zapad ako vlada nastavi svoju kampanju protiv civilnog društva i neovisnih mišljenja.

XS
SM
MD
LG