Linkovi

US AID u dalmatinskom zaleđu (31/7/04)


U općini Kistanje u dalmatinskom zaleđu potpisan je memorandum o razumijevanju između predstavnika Vlade SAD-a i općina Kistanje, Hrvace, Polača i grada Knina. Riječ je o primjeni modela upravljanja financijama koji će se u iduće dvije godine provoditi u okviru projekta reforme lokalne samouprave što ga financira američka agencija za međunarodni razvoj USAID, a provodi ga Urban Institute iz Washingtona.

Ovo je drugi po redu takav sporazum o razumijevanju potpisan između Američke agencije za međunarodni razvoj USAID i neke dalmatinske općine i grada.

Model upravljanja financijama koji će se primjenjivati na temelju potpisanog memoranduma ojačat će organizacijsku snagu općina Kistanje te susjednih općina Polača i Hrvace kao i grada Knina.

Načelnik općine Kistanje Marko Kardum kazao je za Glas Amerike kako je do sada puno toga ostvareno u suradnji s Američkom organizacijom za međunarodni razvoj. Primjerice USAID je financirao rad raznih udruga i obnovu vodovodne mreže, crpnih stanica, financirao je izgradnju stočnog sajma te obnovu manjih cestovnih dionica.

USAID je financirao i obnovu doma kulture u Kistanjama kaže Marko Kardum načelnik općine Kistanje. O potpisanom memorandumu za primjenu modela upravljanja financijama koji će približiti standarde rada lokalne samouprave europskim Marko Kardum je istaknuo:

“ Sam model upravljanja financijama za općinu Kistanje će značiti puno jer mi smo ga i odabrali kao jednog od najvažnijih. Razmišljali smo o još o nekim modelima za koje jer općina Kistanje bila zainteresirana , ali na kraju smo se ipak odlučili za model upravljanja financijama jer već imamo problema kod prikupljanja sredstava za proračun općine . Ono što prikupimo trošimo namjenski , međutim možda smo do sada neka sredstva mogli potrošiti na drugi način , možda smo dio sredstava mogli utrošiti i na neku drugu stranu. Mislim da ćemo sigurno puno naučiti o upravljanju financijama nakon ovog sporazuma” - kazao je načelnik općine Kistanje.

Početak provođenja potpisanog memoranduma očekuje se već u rujnu kada će se intenzivirati kontakti između predstavnika lokalnih samouprava te konzultanata na već najavljenim seminarima i vježbama. Nakon potpisivanja memoranduma o razumijevanju između predstavnika vlade SAD-a i čelnika općina Kistanje, Hrvace i Polača te grada Knina Tom Rogers savjetnik za demokratske inicijative i lokalnu samoupravu pri američkoj organizaciji za razvoj, USAID, je kazao:

“Važno je reći za ovu lokalnu samoupravu, a mislim da je važno i za nas da je ova lokalna samouprava Kistanje bila posebice pogođena ratom. Sada u Hrvatskoj USAID preko Urban Instituta radi na provedbi projekta reforme lokalne samouprave i u tome nam je važna decentralizacija što znači više odgovornosti za lokalnu samoupravu kao što je ova u Kistanjama.U tom je procesu bitno educirati djelatnike koji rade u lokalnim samoupravama i u tome USAID i djelatnici Urban Instituta mogu pomoći.

"Mi isto tako mislimo da je važno osnažiti lokalnu samoupravu kako bi rad približila građanima i poslovima koji se rade u samoupravi, tako da ne mora baš sve biti vođeno iz Zagreba i zato mislimo da je ovaj projekt važan. Isto tako je važno je da hrvatska vlada prepozna probleme s kojima se susreće lokalna samouprava” - rekao je Tom Rogers iz Američke organizacije za međunarodni razvoj.

XS
SM
MD
LG