Linkovi

'Jedino u Americi' - životna priča Baracka Obame (29/7/04) - 2004-07-28


Sinoćnja, druga večer nacionalne konvencije Demokratske stranke ostat će zapamćena po nastupu Baracka Obame, do sada slabo poznatog političara iz Chicaga koji se natječe za Senat Sjedinjenih Država. Danas ga mediji proglašavaju najvećom nadom američke političke scene, barem kada je riječ o demokratima. Da vidimo, tko je Barack Obama.

“Otac iz Kenije, majka iz Kanzasa - životna priča poput moje, moguća je jedino u Americi” – ovako se sinoć demokratima predstavio čovjek kojeg novinari danas već proglašavaju “predsjedničkim materijalom”. Otac Baracka Obame kao dječak je čuvao ovce, potom je kao stipendist vlade otišao na studij u Ameriku. Na fakultetu je upoznao Amerikanku, bjelkinju, i s njom dobio sina. Nakon dvije godine su se rastali i otac se vratio u Keniju. Majka Baracka Obame udaje se potom za Indonezijca, gdje glavni junak naše priče provodi djetinjstvo i mladost.

Pred fakultet Barack Obama se vraća u Ameriku, gdje kao odličan učenik dobija stipendije za studij na prestižnim sveučilištima Columbija i Harvard. Na pravnom fakultetu, na Harvardu, postaje urednik Harvardskog pravnog časopisa, stručnog lista u kojem u pravilu rade najbolji budući američki odvjetnici i suci.

Baracku Obami je nakon toga put bio otvoren za unosnu karijeru odvjetnika, no on je odlučio da postane politički aktivist u Chicagu, da radi za organizacije koje se bore za kvalitetniji život najsiromašnijih žitelja lokalnih slumova. 42-godišnji Obama uz to predaje na pravnom fakultetu, a i senator je u lokalnom zakonodavnom tijelu savezne države Illinois.

Jedan od glavnih donatora Baracka Obame je inače George Soros, filantrop koji je svojedobno bio dosta angažiran u Istočnoj Europi, a danas pomaže raznim neovisnim skupinama kojima je cilj pobijediti predsjednika Georgea Busha, na izborima u studenom.

Republikanci tvrde da je Barack “više socijalist, nego demokrat”, da mu je “najviše stalo da operuša saveznu blagajnu i da siromašne potkupi izdašnom socijalnom pomoći” – umjesto da im pomogne da se sami pobrinu za sebe. Republikancima se, naravno, ne sviđa medijska pozornost koju dobiva ovaj mladi demokratski političar. Tvrde da javnost nije upoznata s idejama i programom Baracka Obame te da će ga pristaše ubrzo napustiti kada se bolje informiraju.

U ovom trenutku, Baracka Obamu, kojeg uspoređuju s mladim Billom Clintonom, ne brinu takve kritike. Put u Senat gotovo da mu je otvoren, jer je njegov republikanski protivnik nedavno odustao od utrke.

XS
SM
MD
LG