Linkovi

Boston: Senator Kennedy optužuje administraciju za narušen ugled Amerike (28/7/04) - 2004-07-28


U jednom od najoštrijih govora koji su se čuli u dosadašnjem toku četvorodnevne konvencije Demokratske stranke u Bostonu, senator Edward Kennedy je osudio – kako je rekao – štetu koja je nanesena zemlji i njenom međunarodnom ugledu pod čelništvom republikanaca.

Ukoliko je točno da su demokratski čelnici tražili da se tijekom stranačke konvencije ublaže oštri stranački napadi na predsjednika Busha – to se nije moglo osjetiti u govoru senatora Kennedya. Jedini brat ubijenog predsjednika Johna Kennedya koji je još živ – senator Kennedy – oglasio se najoštrijom kritikom predsjednika Busha i njegove administracije koja se mogla čuti na demokratskoj konvenciji. Navodeći greške koje su napravljene u ekonomiji, vanjskoj politici, socijalnim i ekološkim pitanjima, senator je rekao da ih je dovoljno za uklanjanje predsjednika Busha s položaja. Od izbora u studenom – rekao je – ovisi više nego ikad ranije:“Puno sam godina služio u senatu i vidio sam mnoge izbore, ali nijedni… niti jedni nisu bili hitniji, niti značajniji od ovih. Nikad do sad nisam vidio tako oštre kontraste, niti tako duboke posljedice, kao pri izboru koji ćemo učiniti na predsjedničkim izborima 2004.godine".

Senator Kennedy je rekao da je predsjednik Bush odvratio sredstva i pažnju s borbe protiv al-Qaidine terorističke mreže, te je nanio štetu američkom kredibilitetu među njenim ključnim saveznicama: “Više od 900 naših vojnika i vojnikinja već je platilo najveću cijenu. Skoro šest tisuća ih je ranjeno u ovom nepromišljenom ratu. Administracija je otuđila dugogodišnje saveznike. Umjesto da učine Ameriku sigurnijom, oni su nas učinili nesigurnijima. Učinili su težim pobjedu nad terorizmom i rat protiv al-Qaide".

Kao i senator Kennedy, s tvrdnjom da bi takvo stanje mogao proimijeniti samo senator John Kerry suglasili su se i drugi govornici – guverner Vermonta Howard Dean, senator Tom Daschle i član Kongresa Richard Gephardt. Bivši pretendent na predsjedničku nominaciju Demokratske stranke – Howard Dean – poručio je sudionicima konvencije da će Kerryjeva administracija “obnoviti američki kredibilitet koji je pretrpio štetu zbog rata u Iraku".

Među govornicima na demokratskoj konvenciji protekle večeri bio i kandidat za Senat Sjedinjenih Država Barack Obama, sin kenijskog useljenika, koji je hvalio senatora Kerrya kao čovjeka koji pruža nadu srednjoj klasi Amerike, te predstavlja “sve što ova zemlja nudi.”

Dopredsjednik Dick Cheney odbacuje kritike koje su s konvencije demokrata bile upućene na račun Busheve politike preventivnog rata. U govoru koji je održao u vojnoj bazi u Californiji, gospodin je Cheney rekao da je predsjednik Bush nepokolebljiv u namjeri da ukloni opasnosti koje prijete Sjedinjenim Državama prije no što se one ostvare. Upravo zbog toga je izvršena akcija protiv Saddama Husseina – rekao je američki dopredsjednik. … Dan ranije, bivši predsjednik Jimmy Carter je na konvenciji u Bostonu osudio strategiju preventivnog rata, te je rekao da je ona “udaljila saveznike, učinila malodušnima prijatelje i zadovoljila neprijatelje.”

I dok demokrati koriste televizijske prijenose da bi četiri dana iz Bostona kritizirali predsjednika i njegovu politiku, gospodin Bush provodi radni odmor na ranču u Texasu. No, u samom Bostonu je Republikanska stranka otvorila vlastiti media-centar, koji je direktor za medije Republikanskod nacionalnog odbora – Scott Hogenson - nazvao “ratnim štabom”: “Naš posao u Bostonu je da pokušamo odgovoriti na optužbe, da popunimo praznine. Tamo gdje nedostaje podataka, mi ih ponudimo. …A kada se informacije namjerno iskrivljuju, onda mi reagiramo i to ispravljamo".

Republikanci kažu da ne mogu sebi dopustiti luksuz da ne odgovore na optužbe koje im se upućuju. Za vjerovat je da će slično reagirati i demokrati kad se sljedećeg mjeseca u New Yorku bude održavala konvencija Republikanske stranke.

XS
SM
MD
LG