Linkovi

John Kerry stigao u Boston (29/7/04) - 2004-07-28


Ovdje u oblacnom, prohladnom, kisovitom, ali i odlicno cuvanom Bostonu, nacionalna konvencija Demokratske stranke blizi se svojoj kulminaciji. Veceras, naime, Demokratska stranka treba sluzbeno ponuditi predsjednicku nominaciju senatoru Johnu Kerryju. Delegati se, naime, glasanjem na konvenciji trebaju izjasniti o nominaciji senatora Kerry.

Senator Kerry je prije nekoliko sati stigao u Boston, gdje su ga svecanim docekom docekali njegovi su-borci iz Vijetnamskog rata. Kerry je, podsjetimo, odlikovani vijetnamski veteran, sto je ujedno i jedna od glavnih tema njegovog predstavljanja javnosti kao predsjednickog kandidata. On se, naime, na ovoj konvenciji, treba glasacima predstaviti ne samo kao spreman za Bijelu kucu, nego kao i spreman za vrhovnog zapovjednika americkih oruzanih snaga. Senator Kerry je, inace, proteklih sest dana proveo na predizbornoj turneji, koja je zapocela u Koloradu, gdje je rodjen, a zavrsava se ovdje u njegovom maticnom gradu.

Isto tako, veceras, sudionicima ce se obratiti senator John Edwards, koji treba prihvatiti nominaciju za demokratskog dopredsjednickog kandidata. Bit ce to prilika za senatora Edwardsa, koji je u politicki zivot usao tek prije nekoliko godina, da se svojim govorom predstavi siroj americkoj javnosti. Kako se doznaje, senator Edwards je prehladjen, ali je spreman za svoj nastup.

Danasnja tema konvencije je ‘Snaznija, sigurnija Amerika”. To bi se moglo, na neki nacin, opisati i kao odgovor demokrata na ceste kritike od strane republikanaca da nisu dovoljno ostri i odlucni na planu nacionalne sigurnosti.

Spomenimo neke od drugih govornika koji ce nastupiti veceras. Izmedju ostalih, bit ce tu i kongresmen Dennis Kucinich iz Ohioa, inace hrvatskog podrijetla, koji se i sam natjecao za demokratsku predsjednicku nominaciju. Sudionicima ce se obratiti i umirovljeni general John Shalikashvili, bivsi zapovjednik zdruzenog stozera americkih oruzanih snaga i takodjer svojedobno predsjednicki kandidat.

Konvenciju ce, inace, pratiti i hrvatski ministar vanjskih poslova Miomir Zuzul i hrvatski veleposlanik u Sjedinjenim Drzavama Neven Jurica. Kako je javljeno, ministar Zuzul dolazi u Boston na poziv americkog Nacionalnog demokratskog instituta i bivse drzavne tajnice Madeleine Albright.

Na kraju da spomenemo da ovu, kao i svaku drugu konvenciju, prati niz prigodnih prijema, zabava i drugih priredbi. Tako veceras, primjerice, prijem odrzava “Kreativna koalicija”, koja okuplja demokratske pristase medju holivudskim zvijezdama, kao sto su Ben Affleck, William Baldwin, Chris Cooper i Jeanene Garofalo. To su samo neka od istaknutih imena sa zabavne scene koja se ovih dana mogu vidjeti u Bostonu, gradu koji zivi i dise, ali se, kao sto vidimo, i zabavlja, u ritmu demokratske konvencije.

XS
SM
MD
LG