Linkovi

Dijetalni krumpir (29/7/04) - 2004-07-28


Dok Amerikom haraju dijete za mršavljenje temeljene na drastičnom smanjenju ugljikohidrata u prehrani, uzgajivačima krumpira osvanuli su teški dani - zarade im se strmoglavljuju, jer je upravo njihov proizvod iznimno bogat neželjenim ugljikohidratima.

Amerika se sučeljava s epidemijom debljine, koju zdravstveni djelatnici već nazivaju najvećom javnozdravstvenom krizom u ovoj zemlji. Držanje dijete postalo je toliko opsesivna zanimacija, da su priručnici za mršavljenje gotovo listom bestselleri, a ponajviše onaj dr. Roberta Atkinsa, koji je svog autora pretvorio u multimilijardera.

Dijeta dr. Atkinsa vrlo je jednostavna: može se jesti sve što se želi, samo ne ugljikohidrate. Taj je recept gotovo otjerao u propast proizvođače krumpira, namirnice koja obiluje neželjenim i jednostavnim i složenim šećerima. U najmanju ruku, tako je bilo do sada. Znanstvenici Sveučilišta Floride uzgojili su, naime, krumpir koji ima za trećinu manje ugljikohidrata.

"To je samo jedna nova sorta, uzgojena na staromodan način križanjem drugih sorata. Ispalo je da smo dobili sortu s 30 posto manje ugljikohidrata," kaže Jim McDowell, iz poljoprivredne kompanije SunFresh, s Floride.

Upravo bi to, kako tvrde stručnjaci, proizvođače krumpira moglo vratiti iz ponora gubitaka u profitabilne poljoprivrednike.

"Proizvodnja krumpira donosi Floridi 120 milijuna dolara godišnjeg prihoda. Taj je prihod znatno opao otkako caruju dijete bez šećera. Mi se, stoga, nadamo da će nova sorta krumpira vratiti ranije prihode, ali, isto tako, rezultirati i povećanjem površina pod krumpirom," kaže Thomas Croom, iz Ministarstva poljoprivrede Floride.

Novi krumpiri, s manje ugljikohidrata, u Sjedinjenim Državama bi se mogli naći u prodaji već sljedeće godine. Tako bi se, čak i uz vrlo savjesno držanje dijete, ipak moglo jesti pržene krumpiriće, pire i sve druge verzije ovog najomiljenijeg priloga u obroku.

XS
SM
MD
LG