Linkovi

Izborne kampanje su u prošlosti bile jednostavnije, ali ne i nježnije (28/7/04) - 2004-07-27


Sa stranačkim nacionalnim konvencijama počinje američko izborno ljeto, odnosno jesen – koja će kulminirati izborima u studenom. Jedna izložba pokazuje da se način na koji Amerikanci biraju predsjednika u prošlih 200 godina nije mnogo promijenio.

Posjetitelji Povijesnog muzeja u New Yorku mogu na izložbi poslušati i pjesmu podrške petom američkom predsjedniku Jamesu Monroeu, koji se 1821. natjecao za drugi mandat u Bijeloj kući. Njegova izborna poruka je glasila: “Ja sam običan i dobar čovjek, poput vas - glasajte za mene!”. Kustosica Kathleen Hulser kaže da su se američki predsjednički kandidati uvijek građanima nastojali predstaviti kao “tipični, obični ljudi”. Danas je moderan image “outsidera” – kojeg preuzimaju čak i oni koji su čitav život proveli u Washingtonu.

Tema “običnog čovjeka koji želi postati predsjednik” seže u 19 stoljeće. Također je prisutna ideja da će ratni heroj biti dobar predsjednik. U izbornim se kampanjama redovito isticala i važnost fizičkog izgleda kandidata – bilo je važno doimati se “predsjednički”.

Iako su izborne kampanje postale znatno rafiniranije, mnogo toga je istalo isto. Primjerice, kako protivnikovu kritku “okrenuti u vlastitu korist”. Predsjednički kandidat, demokrat Andrew Jackson nije bio baš obrazovan; protivnik ga je nazvao “magarcem” – i od tada demokrati kao simbol svoje stranke imaju – magarca, objašnjava Katheleen Hulser.

Amerikanci misle da je u prošlosti politička scena bila mnogo uljuđenija nego danas – međutim, nije tako. Abrahama Lincolna, jednog od najznačajnijih američkih predsjednika, protivnici su za života okrutno ismijavali. "Kritizirali su njegovu suprugu, nije im se sviđalo kako govori, kako se oblači, napadali su ga što nosi bradu…Ismijavali su se prekratkim hlačama koje je nosio, govorili su da na konju izgleda vrlo nespretno. Kao povjesničarka, mogu reći da su političari jedan prema drugom tada bili zločestiji nego danas" - objašnjava naša sugovornica.

Kathleen Hulser na kraju podsjeća na još jednu od glavnih karakteristika američke političke propagande – image “tipičnog, običnog Amerikanca” za predsjedničke su kandidate u pravilu izgradili skupi i vješti marketinški stručnjaci.

XS
SM
MD
LG