Linkovi

Povjerenje američkih potrošača na najvišoj razini u posljednje dvije godine (28/7/04) - 2004-07-27


Povjerenje američkih potrošača popelo se na najvišu razinu u zadnje dvije godine. Prema podacima privatne organizacije Conference Board, povjerenje potrošača poraslo je u srpnju kako su kompanije pokazivale veću spremnost za otvaranjem novih radnih mjesta. Recimo i to da se ovaj indeks povećava već četvrti mjesec zaredom.

***

I danas je nekoliko velikih američkih korporacija prijavilo podatke o poslovanju u drugom tromjesečju ove godine. Najveća američka telefonska kompanija Verizon Communication prijavila je povećanje prihoda. Iako se broj klasičnih telefonskih pretplatnika smanjivao, Verizon je znatno povećao broj korisnika mobitela na svojoj mreži. Ukupna zarada u drugom kvartalu milijardu i osamsto milijuna dolara, odnosno 64 centa po dionici.

Korporacija Lockheed Martin, veliki dobavljač za američko Ministarstvo obrane, također je prijavila povećanje zarade u prošlom tromjesečju za 22 posto, usljed veće potražnje za novim vojnim zrakoplovima i uslugama informatičke tehnologije koje pruža vladinim agencijama. Čisti profit iznosio je 296 milijuna dolara ili 66 centi po dionici.

Za razliku od Verizona i Lockheed Martina, korporacija DuPont zabilježila je u drugom tromjesečju pad profita u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Ova inače druga po veličini kemijska kompanija prijavila je profit od 503 milijuna dolara za razliku od prošle godine, kad je zarada iznosila 675 milijuna. Do ovog smanjenja dolazi unatoč tome što je ukupni promet povećan za 2 posto.

XS
SM
MD
LG