Linkovi

WP: Demokratske ikone oštro napale Bushovu politiku (27/7/04) - 2004-07-27


s naslovnica gotovo svih američkih listova čitateljima se danas, nakon duže pauze, smiješi osoba koja ih je predvodila osam godina. U izvještajima s konvencije Demokratske stranke u Bostonu, novine naime - gotovo bez izuzetka - izdvajaju govor bivšeg predsjednika Billa Clintona. … USA Today u naslovu ističe da je “Clinton sebe nazvao ‘vojnikom pješakom’ u borbi za Kerrya i Ameriku”. List ističe Clintonovo naglašavanje otvorene razlike između njegove i republikanske stranke.

“Njima je potrebna podijeljena Amerika,” rekao je – prema pisanju Washington Posta – predsjednik Clinton govoreći o republikancima kojima je suprotstavio predsjedničkog kandidata Kerryja. List izdvaja i ocjenu iz govora senatorice Hillary Rodham Clinton koja je rekla da je senator Kerry čelnik koji zna da “svijet treba voditi, a ne otuđivati”. Ono što je svim govornicima prvog dana konvencije bilo zajedničko Washington Post je zabilježio sljedećim naslovom: “Demokratske ikone oštro napale Bushevu politiku”.

Los Angeles Times bilježi da je najviše pljeska i ovacija izazvala rečenica u kojoj je bivši predsjednik Jimmy Carter rekao da je “proglašavanjem konfuzne i uznemiravajuće strategije preventivnog rata” Busheva administracija “…udaljila prijatelje … i obradovala neprijatelje.” Pa ipak - ocjenjuje kalifornijski list – kritike na račun administracije ”nisu bile preoštre i udovoljile su zahtjevu kandidata Kerrya da “konvencija bude sadržajna, te da protekne u znaku konstruktivne kritike”.

XS
SM
MD
LG