Linkovi

Clinton, Carter i Gore kritizirali Bushovu administraciju (27/7/04) - 2004-07-27


Bivši američki predsjednik Bill Clinton optužio je republikance da su zlouporabili terorističke napade 2001.godine kako bi promovirali svoju konzervativnu politiku, koja ne ide u korak ni s Amerikom, ni sa svijetom. Obraćajući se demokratima koji su se u Bostonu okupili na konvenciji na kojoj će i službeno proglasiti senatora Johna Kerryja predsjedničkim kandidatom Demokratske stranke, te senatora Johna Edwardsa dopredsjedničkim kandidatom, bivši predsjednik Clinton je rekao da su predsjednik Bush i republikanci “trenutak jedinstva” nakon 11. rujna 2001.godine, upotrijebili na pogrešan način.

“On i njegovi saveznici u Kongresu napravili su potpuno drugačiji izbor, odlučili su iskoristiti taj trenutak jedinstva da bi gurnuli zemlju daleko udesno, te se udaljiti od naših saveznika, ne samo napadom na Irak prije no što inspektori za naoružanje obavili svoj posao, nego i povlačenjem američke podrške sporazumu o kontroli klimatskih promjena u svijetu, te medjunarodnom sudu za ratne zločine, te sporazumu o antibalističkim projektilima, te sporazumu o zabrani nuklearnih proba i tako dalje…”

Bivši predsjednik Clinton je rekao da do podjela nije došlo samo prema svijetu, nego i unutar zemlje, te je naglasio da je republikancima, a ne demokratima potrebna podijeljena Amerika.

Bivši predsjednik Jimmy Carter osudio je vanjsku politiku Busheve administracije, ocjenjujući da ona otežava borbu protiv terorizma. Sadašnja je administracija sa svojom strategijom preventivnog rata “udaljila saveznike, učinila malodušnima prijatelje i zadovoljila neprijatelje” – rekao je gospodin Carter.

Bivši je predsjednik rekao da Sjedinjene Države sve više zapadaju u izolaciju, te da jedino predsjednički kandidat John Kerry može vratiti na pravi put globalni rat protiv terorizma. Govoreći o ulozi Sjedinjenih Država u svijetu, gospodin je Carter rekao: “Ne možemo voditi, ukoliko nas naše vođe obmanjuju”.

Bijelu kuću je napao i bivši dopredsjednik Al Gore, pozivajući s govornice na demokratskoj konvenciji na izbor novog američkog čelništva. On je oštro kritizirao predsjednika Busha i zbog rata u Iraku.

“Nije li sad potpuno jasno da smo zapali u vrlo teške probleme zbog načina na koji se administracija odnosila prema ovom ratu? Zar nam ne bi bilo bolje s novim predsjednikom koji nije zapalio sve mostove prema saveznicima i koji može obnoviti poštovanje prema Americi u svijetu?”

Gospodin Gore je rekao da Amerikanci trebaju razumjeti da su sučeljeni sa stvarnom, prisutnom i smrtnom opasnošću od terorizma, te da će zemlja biti sigurnija kad joj na čelu bude predsjednik koji – kako je rekao – “pravi razliku između al-Qaide i Iraka”.

XS
SM
MD
LG